KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Domowe marynaty: ogórki, rzodkiew, pomidorki

Opublikowano 03.08.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Wypróbuj doskonałe przepisy na marynowane warzywa – ogórki, rzodkiew i pomidorki. To najlepszy czas, aby zamknąć smaki lata w słoikach.  

domowe marynaty

Ogórki marynowane

Składniki:

  • ogórki gruntowe 1 kg
  • chrzan korzeń 1 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • łodyga kopru 1 szt.

Zalewa:

  • woda 1 litr
  • ocet 150 ml
  • cukier 2 łyżki
  • sól 1 łyżka
  • gorczyca 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka

Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć i włożyć pionowo do słoika razem z korzeniem chrzanu, łodygą kopru, czosnkiem i gorczycą. Wodę zagotować z octem, solą i cukrem, a następnie wlać do słoika z ogórkami i szczelnie zamknąć. Gotować w kąpieli wodnej około 15 minut. Odstawić w chłodne miejsce.


Rzodkiew w marynacie

Składniki:

  • rzodkiew 6 pęczków
  • czosnek 4 ząbki
  • chrzan korzeń 1 szt.
  • łodyga kopru 1 szt.

Zalewa:

  • woda 1 litr
  • ocet 150 ml
  • sól 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • gorczyca 1 łyżeczka
  • ziele angielskie 5 ziaren
  • pieprz kolorowy 1 łyżeczka

Wykonanie:

Rzodkiewki umyć i w łożyć do słoika razem z korzeniem chrzanu, łodygą kopru, gorczycą i czosnkiem. Wodę zagotować z octem, solą, kolorowym pieprzem i cukrem. Zalać rzodkiewki i zamknąć szczelnie słoik. Gotować w kąpieli wodnej około 20 minut. Odstawić w chłodne miejsce.

Pomidorki marynowane

Składniki:

  • pomidorki 1 kg
  • czosnek 4 ząbki
  • świeży rozmaryn 2 gałązki

Zalewa 

  • woda 1 litr
  • ocet 100 ml
  • suszona bazylia 2 łyżeczki
  • suszone oregano 2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżka
  • gorczyca 1 łyżeczka
  • ziele angielskie 5 ziaren
  • pieprz czarny 6 ziaren

Wykonanie:

Pomidorki umyć i włożyć do słoika razem z obranym czosnkiem, gorczycą i świeżym rozmarynem. Wodę zagotować z octem i przyprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem, zielem angielskim i cukrem. Wystudzić, zalać pomidorki i szczelnie zamknąć słoik. Gotować w kąpieli wodnej około 10 minut. Odstawić w chłodne miejsce. 

Kuchnia Regionów

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Regionów” autorstwa Łukasza Konika - jednej z ciekawszych postaci polskiej branży kulinarnej. Dzięki jego fascynacji kuchnią polską, powstał zbiór 160 przepisów inspirowanych tradycjami kulinarnymi regionów Polski.

Więcej przepisów na znakomite dania i desery z różnych zakątków Polski znajdziesz w książce „Kuchnia Regionów”.

Zamów na stronie księgarni internetowej WDR

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO