KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Domowe marynaty: ogórki, rzodkiew, pomidorki

Opublikowano 03.08.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Wypróbuj doskonałe przepisy na marynowane warzywa – ogórki, rzodkiew i pomidorki. To najlepszy czas, aby zamknąć smaki lata w słoikach.  

domowe marynaty

Ogórki marynowane

Składniki:

  • ogórki gruntowe 1 kg
  • chrzan korzeń 1 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • łodyga kopru 1 szt.

Zalewa:

  • woda 1 litr
  • ocet 150 ml
  • cukier 2 łyżki
  • sól 1 łyżka
  • gorczyca 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka

Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć i włożyć pionowo do słoika razem z korzeniem chrzanu, łodygą kopru, czosnkiem i gorczycą. Wodę zagotować z octem, solą i cukrem, a następnie wlać do słoika z ogórkami i szczelnie zamknąć. Gotować w kąpieli wodnej około 15 minut. Odstawić w chłodne miejsce.


Rzodkiew w marynacie

Składniki:

  • rzodkiew 6 pęczków
  • czosnek 4 ząbki
  • chrzan korzeń 1 szt.
  • łodyga kopru 1 szt.

Zalewa:

  • woda 1 litr
  • ocet 150 ml
  • sól 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • gorczyca 1 łyżeczka
  • ziele angielskie 5 ziaren
  • pieprz kolorowy 1 łyżeczka

Wykonanie:

Rzodkiewki umyć i w łożyć do słoika razem z korzeniem chrzanu, łodygą kopru, gorczycą i czosnkiem. Wodę zagotować z octem, solą, kolorowym pieprzem i cukrem. Zalać rzodkiewki i zamknąć szczelnie słoik. Gotować w kąpieli wodnej około 20 minut. Odstawić w chłodne miejsce.

Pomidorki marynowane

Składniki:

  • pomidorki 1 kg
  • czosnek 4 ząbki
  • świeży rozmaryn 2 gałązki

Zalewa 

  • woda 1 litr
  • ocet 100 ml
  • suszona bazylia 2 łyżeczki
  • suszone oregano 2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżka
  • gorczyca 1 łyżeczka
  • ziele angielskie 5 ziaren
  • pieprz czarny 6 ziaren

Wykonanie:

Pomidorki umyć i włożyć do słoika razem z obranym czosnkiem, gorczycą i świeżym rozmarynem. Wodę zagotować z octem i przyprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem, zielem angielskim i cukrem. Wystudzić, zalać pomidorki i szczelnie zamknąć słoik. Gotować w kąpieli wodnej około 10 minut. Odstawić w chłodne miejsce. 

Kuchnia Regionów

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Regionów” autorstwa Łukasza Konika - jednej z ciekawszych postaci polskiej branży kulinarnej. Dzięki jego fascynacji kuchnią polską, powstał zbiór 160 przepisów inspirowanych tradycjami kulinarnymi regionów Polski.

Więcej przepisów na znakomite dania i desery z różnych zakątków Polski znajdziesz w książce „Kuchnia Regionów”.

Zamów na stronie księgarni internetowej WDR

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj