Domowe marynaty: ogórki, rzodkiew, pomidorki

Ogórki marynowane
Składniki:
- ogórki gruntowe 1 kg
- chrzan korzeń 1 szt.
- czosnek 4 ząbki
- łodyga kopru 1 szt.
Zalewa:
- woda 1 litr
- ocet 150 ml
- cukier 2 łyżki
- sól 1 łyżka
- gorczyca 1 łyżeczka
- pieprz czarny 1 łyżeczka
Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć i włożyć pionowo do słoika razem z korzeniem chrzanu, łodygą kopru, czosnkiem i gorczycą. Wodę zagotować z octem, solą i cukrem, a następnie wlać do słoika z ogórkami i szczelnie zamknąć. Gotować w kąpieli wodnej około 15 minut. Odstawić w chłodne miejsce.
Rzodkiew w marynacie
Składniki:
- rzodkiew 6 pęczków
- czosnek 4 ząbki
- chrzan korzeń 1 szt.
- łodyga kopru 1 szt.
Zalewa:
- woda 1 litr
- ocet 150 ml
- sól 1 łyżka
- cukier 1 łyżka
- gorczyca 1 łyżeczka
- ziele angielskie 5 ziaren
- pieprz kolorowy 1 łyżeczka
Wykonanie:
Rzodkiewki umyć i w łożyć do słoika razem z korzeniem chrzanu, łodygą kopru, gorczycą i czosnkiem. Wodę zagotować z octem, solą, kolorowym pieprzem i cukrem. Zalać rzodkiewki i zamknąć szczelnie słoik. Gotować w kąpieli wodnej około 20 minut. Odstawić w chłodne miejsce.
Pomidorki marynowane
Składniki:
- pomidorki 1 kg
- czosnek 4 ząbki
- świeży rozmaryn 2 gałązki
Zalewa
- woda 1 litr
- ocet 100 ml
- suszona bazylia 2 łyżeczki
- suszone oregano 2 łyżeczki
- cukier 1 łyżka
- sól 1 łyżka
- gorczyca 1 łyżeczka
- ziele angielskie 5 ziaren
- pieprz czarny 6 ziaren
Wykonanie:
Pomidorki umyć i włożyć do słoika razem z obranym czosnkiem, gorczycą i świeżym rozmarynem. Wodę zagotować z octem i przyprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem, zielem angielskim i cukrem. Wystudzić, zalać pomidorki i szczelnie zamknąć słoik. Gotować w kąpieli wodnej około 10 minut. Odstawić w chłodne miejsce.
Kuchnia Regionów
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Regionów” autorstwa Łukasza Konika - jednej z ciekawszych postaci polskiej branży kulinarnej. Dzięki jego fascynacji kuchnią polską, powstał zbiór 160 przepisów inspirowanych tradycjami kulinarnymi regionów Polski.
Więcej przepisów na znakomite dania i desery z różnych zakątków Polski znajdziesz w książce „Kuchnia Regionów”.
Zamów na stronie księgarni internetowej WDR
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|