KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Bydło znów pasie się w Karkonoszach

Opublikowano 06.08.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
O wspaniałej inicjatywie informuje Dolnośląska Izba Rolnicza. Okazało się, że bydło mięsne można wypasać nawet w Karkonoskim Parku Narodowym. Dzięki porozumieniu izby i osób zarządzającym parkiem wygospodarowano 5 hektarów łąk śródleśnych dla bydła.

Wypas bydła w Karkonoszach

- Z inicjatywy Rady DIR Powiatu Karkonoskiego doszło w ostatnich miesiącach do kilku spotkań przedstawicieli naszej Rady i zainteresowanych rolników z kierownictwem i specjalistami Karkonoskiego Parku Narodowego. Wspólne starania przyniosły efekt w postaci umowy pomiędzy Karkonoskim Parkiem Narodowym a gospodarstwem rolnika i delegata Pana Wiktora Zimmera z Łomnicy gminy Mysłakowice - poinformowała Dolnośląska Izba Rolnicza.

Pierwszym areałem na terenie Parku  który został przygotowany do wypasu bydła mięsnego jest ok. 5 hektarowy kompleks łąk śródleśnych w pobliżu Zachełmia Dolnego przy szlaku na Chojnik. Małe stadko krów z cielętami ma do dyspozycji ogrodzony obszar, namiot chroniący przed deszczem i słońcem z zapasem paszy oraz stały dostęp do wody źródlanej. 

- Pierwsze obserwacje wskazują, że w swoim nowym środowisku zwierzęta czują się doskonale. Tak więc po owcach wrzosówkach mamy w Karkonoszach po wielu latach bydło. Kolejne kompleksy pastwisk będą w podobny sposób zagospodarowywane stopniowo. Umowa przewiduje także, że gospodarstwo, które stale rozszerza własne przetwórstwo rolne, będzie mogło uruchomić przy szlakach turystycznych własny punkt gastronomiczny z wyrobami regionalnymi - informuje izba rolna z Dolnego Śląska.

Takiej inicjatywie wypada przyklasnąć z entuzjazmem. Nie dość, że bydło mięsne zyskało wspaniałe pastwisko na naturalnym nierolniczym terenie, to dodatkowo ma odstęp do czystej źródlanej wody. Inicjatywa jest godna naśladowania nie tylko w Karkonoszach, ale także w każdym innym parku narodowym, gdzie takie łąki śródleśne można wygospodarować. Zwierzęta w naturalnym środowisku czują się wyśmienicie, a ludzie będą mieli pożytek w postaci wspaniałego, naturalnego mięsa. Chronionej przyrodzie także się nic nie stanie.

fot.: DIR

POWIĄZANE TEMATY:bydło karkonosze
kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO