KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • województwo łódzkie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Alergia na orzechy - co warto wiedzieć?

Opublikowano 01.09.2022 r.
przez Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Wśród orzechów najsilniej alergizują orzechy arachidowe (ziemne) i one powodują najcięższe objawy kliniczne. Alergia na orzechy drzewne występuje nieco rzadziej. W naszym klimacie główne znaczenie kliniczne mają orzechy laskowe, włoskie, kasztany i migdały. 

uczulenie na orzechy

Uczulenie na orzechy

Osoby posiadające alergię na orzechy powinny unikać kontaktu z tym alergenem. Duża liczba alergenów usposabia do licznych odczynów krzyżowych. Za odczynami krzyżowymi między poszczególnymi alergenami przemawia występowanie u dużej grupy chorych jednoczesnego uczulenia na kilka orzechów.

Objawy uczulenia na orzechy

Uczulenie na orzechy może powodować pokrzywkę, napady astmy, rhinitis, nudności, wymioty, obrzęk górnych dróg oddechowych. Alergia w łagodnej postaci objawia się uczuciem swędzenia skóry oraz  pojawieniem się obrzęku warg bądź języka. Typowe dla alergii na orzechy są bardzo ciężkie odczyny anafilaktyczne, które zarówno u dzieci, jak i u osób dorosłych obserwuje się dużo częściej niż w alergii na inne pokarmy. Chorzy powinni stale mieć przy sobie adrenalinę, co umożliwia wykonanie iniekcji natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów.

„Ukryte” źródła alergenów

Osoby uczulone na orzechy nie powinny ich spożywać – to oczywiste. Unikać trzeba również takiej żywności, która zawiera je w swoim składzie. Produkty, które mogą zawierać orzechy to m.in. ciasta, lody, herbatniki, marcepan, płatki śniadaniowe, dania kuchni chińskiej i azjatyckiej, rozmaite farsze, pasztety, sosy do pieczenia. W przetworzonej żywności trzeba zwracać uwagę na sztuczne i naturalne dodatki smakowe. Na przykład mortadela, czyli rodzaj włoskiej kiełbasy może zawierać pistacje. 

Substytuty w diecie 

Zamiast orzechów jako zamienniki możemy użyć np.: nasiona sezamu, dyni, słonecznika, prażony owies lub ryżowe krakersy. Do ciast i kruszonek – wiórki kokosowe. Oleje roślinne, oliwa czy oleje z nasion (np. olej sezamowy) dobrze zastępują olej z orzechów włoskich.

„Bezpieczne” orzechy 

Większość osób, które mają alergię na orzechy toleruje orzechy kokosowe. Jednak u niektórych osób istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji również na nie. Gałka muszkatołowa jest bezpieczna dla osób uczulonych na orzechy.

Na tle orzechów bezpieczną alternatywą są orzechy brazylijskie. Nie powodują duszności czy anafilaksji jak inne rodzaje orzechów drzewnych czy ziemnych. Orzechy te to nasiona orzesznicy wyniosłej, drzewa rosnącego najliczniej w tropikalnych lasach Amazonii. 

Orzechy brazylijskie są oprócz tego bardzo wartościowe. Zawierają dużą ilość tłuszczu i małą tanin. Specyficzny skład tłuszczów w tych orzechach sprawia, że spożywanie ich ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, pracę układu sercowo-naczyniowego, ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. 

POWIĄZANE TEMATY:alergia na orzechyorzechy

 

 
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO