Domowe chruściki - kruche i przepyszne!
Karnawał to czas, kiedy przygotowuje się chruściki. Ta tradycja dawniej była znana głównie na Śląsku - w Nowy Rok częstowano nimi gości. Chrupiące smakołyki wypiekano aż do ostatków. Na wsiach chruściki były często przygotowywane przez młode dziewczyny, które jeszcze przed ślubem chciały zabłysnąć jako dobre gospodynie. Poniżej przepis na pyszne chruściki!
Przepis na chruściki
Składniki:
- 450 g mąki pszennej,
- 6 żółtek,
- szczypta soli,
- 1 łyżka octu,
- ¾ szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%,
- do smażenia: 2 kostki smalcu,
- do dekoracji: cukier puder.
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek w kopcu, wlać żółtka, ocet, śmietanę i delikatnie oprószyć solą. Dokładnie wyrabiamy ciastko, aż do uzyskania gładkiej masy. Aby chruściki były kruche, ciasto należy przez minutę dobrze „stłuc” wałkiem. Wówczas wtłoczymy do ciasta powietrze. Następnie cienko je wałkujemy. Wykrajmy z ciasta paski o szerokości około 3 cm i nacinamy je wzdłuż na 15-centymetrowe romby. Każdy kawałek nacinamy jeszcze na środku, przez to nacięcie przewlekamy jeden koniec (kształt kokardki).
Chruściki smażymy w dużym rondlu – najlepiej na rozgrzanym smalcu (ale można go zastąpić olejem słonecznikowym).
Opiekamy je z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Chruściki podajemy posypane cukrem pudrem.
Polski karnawał smakuje wybornie! :-)
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|