KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Domowe chruściki - kruche i przepyszne!

Opublikowano 20.01.2018 r.
Chruściki (nazywane też faworkami) są tradycyjnym karnawałowym przysmakiem. To lekkie i chrupiące ciasteczka o kształcie kokardek. Smaży się je na głębokim tłuszczu, a podaje posypane cukrem pudrem. Chruściki można zrobić samodzielnie w bardzo łatwy i szybki sposób – wypróbuj koniecznie nasz przepis!

chruściki

Karnawał to czas, kiedy przygotowuje się chruściki. Ta tradycja dawniej była znana głównie na Śląsku - w Nowy Rok częstowano nimi gości. Chrupiące smakołyki wypiekano aż do ostatków. Na wsiach chruściki były często przygotowywane przez młode dziewczyny, które jeszcze przed ślubem chciały zabłysnąć jako dobre gospodynie. Poniżej przepis na pyszne chruściki!

Przepis na chruściki

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 6 żółtek,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka octu,
  • ¾ szklanki gęstej kwaśnej  śmietany 18%,
  • do smażenia: 2 kostki smalcu,
  • do dekoracji: cukier puder.

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek w kopcu, wlać żółtka, ocet, śmietanę i delikatnie oprószyć solą. Dokładnie wyrabiamy ciastko, aż do uzyskania gładkiej masy. Aby chruściki były kruche, ciasto należy przez minutę dobrze „stłuc” wałkiem. Wówczas wtłoczymy do ciasta powietrze. Następnie cienko je wałkujemy. Wykrajmy z ciasta paski o szerokości około 3 cm i nacinamy je wzdłuż na 15-centymetrowe romby. Każdy kawałek nacinamy jeszcze na środku, przez to nacięcie przewlekamy jeden koniec (kształt kokardki).

Chruściki smażymy w dużym rondlu – najlepiej na rozgrzanym smalcu (ale można go zastąpić olejem słonecznikowym). 

Opiekamy je z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Chruściki podajemy posypane cukrem pudrem. 

faworki

 

Polski karnawał smakuje wybornie! :-)

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO