Cukrzyca a spożywanie alkoholu

Cukrzyca a spożywanie alkoholu
W przypadku osoby chorującej na cukrzycę sporadyczne spożycie niewielkiej ilości wina, piwa (np. przy posiłku) nie powinno skutkować niekorzystnymi konsekwencjami dla zdrowia. Silniejsze alkohole lepiej jednak rozcieńczać wodą. Specjaliści zalecają również, by unikać różnego rodzaju likierów i aperitifów, gdyż są one słodzone.
Dlaczego osoby chore na cukrzycę powinny rozsądnie i odpowiedzialnie podchodzić do kwestii spożywania alkoholu?
Największym powodowanym przez alkohol zagrożeniem dla diabetyków jest spowalnianie wytwarzania i wydzielania glukozy przez wątrobę, co może spowodować niedocukrzenie (hipoglikemię). Warto wiedzieć, że możliwe jest wystąpienie hipoglikemii nawet, gdy stężenie alkoholu we krwi jest niewielkie a objawy upojenia alkoholowego nie występują.
Innym ryzykiem jest fakt, że osoba znajdująca się pod wpływem alkoholu może nie rozpoznać objawów obniżonego poziomu cukru, co może skutkować niebezpiecznymi komplikacjami zdrowotnymi.
Spożywając alkohol, diabetyk powinien pamiętać, by uwzględnić to w obliczeniach dietetycznych. 1 gram alkoholu dostarcza 7 kalorii (29 kJ).
Przytaczamy 3 porady, jakie dla diabetyków opublikowało Kanadyjskie Zrzeszenie Diabetyków:
1. Gdy pijesz alkohol, jedz produkty bogate w węglowodany
2. Zawsze sam nalewaj sobie drinka. Używaj mniej alkoholu i rozcieńczaj go płynami bezcukrowymi
3. Pij powoli. Niech Twój drugi drink będzie bez alkoholu
Pamiętać należy, że systematyczne spożywanie nawet niewielkich ilości alkoholu może także doprowadzić do nałogu - dotyczy to nie tylko chorych na cukrzycę. Tymczasem alkoholizm u cukrzyka jest bardzo niebezpieczny, gdyż może doprowadzić do zgonu (ryzyko śmierci rośnie o połowę) lub tzw. ketonowej śpiączki cukrzycowej.
W zakresie dopuszczalnych ilości spożywania alkoholi najlepiej skonsultować się bezpośrednio z lekarzem.
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj |