KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Cukrzyca a spożywanie alkoholu

Opublikowano 06.09.2022 r.
przez Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Spożywanie niewielkich ilości alkoholu w cukrzycy nie jest zakazane. Bardzo ważne jest jednak rozsądne podejście i świadomość tego jak działa na organizm chorego.

cukrzyca a picie alkoholu

Cukrzyca a spożywanie alkoholu

W przypadku osoby chorującej na cukrzycę sporadyczne spożycie niewielkiej ilości wina, piwa (np. przy posiłku) nie powinno skutkować niekorzystnymi konsekwencjami dla zdrowia. Silniejsze alkohole lepiej jednak rozcieńczać wodą. Specjaliści zalecają również, by unikać różnego rodzaju likierów i aperitifów, gdyż są one słodzone. 

Dlaczego osoby chore na cukrzycę powinny rozsądnie i odpowiedzialnie podchodzić do kwestii spożywania alkoholu? 

Największym powodowanym przez alkohol zagrożeniem dla diabetyków jest spowalnianie wytwarzania i wydzielania glukozy przez wątrobę, co może spowodować niedocukrzenie (hipoglikemię). Warto wiedzieć, że możliwe jest wystąpienie hipoglikemii nawet, gdy stężenie alkoholu we krwi jest niewielkie a objawy upojenia alkoholowego nie występują.

Innym ryzykiem jest fakt, że osoba znajdująca się pod wpływem alkoholu może nie rozpoznać objawów obniżonego poziomu cukru, co może skutkować niebezpiecznymi komplikacjami zdrowotnymi. 

Spożywając alkohol, diabetyk powinien pamiętać, by uwzględnić  to w obliczeniach dietetycznych. 1 gram alkoholu dostarcza 7 kalorii (29 kJ).

Przytaczamy 3 porady, jakie dla diabetyków opublikowało Kanadyjskie Zrzeszenie Diabetyków: 

    1. Gdy pijesz alkohol, jedz produkty bogate w węglowodany 
    2. Zawsze sam nalewaj sobie drinka. Używaj mniej alkoholu i rozcieńczaj go płynami bezcukrowymi
    3. Pij powoli. Niech Twój drugi drink będzie bez alkoholu

Pamiętać należy, że systematyczne spożywanie nawet niewielkich ilości alkoholu może także doprowadzić do nałogu - dotyczy to nie tylko chorych na cukrzycę. Tymczasem alkoholizm u cukrzyka jest bardzo niebezpieczny, gdyż może doprowadzić do zgonu (ryzyko śmierci rośnie o połowę) lub tzw. ketonowej śpiączki cukrzycowej. 

W zakresie dopuszczalnych ilości spożywania alkoholi najlepiej skonsultować się bezpośrednio z lekarzem.  

POWIĄZANE TEMATY:cukrzycacukrzyca alkohol

 

 
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO