KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

POLPIG: związek branżowy może wynegocjować lepsze ceny!

Opublikowano 11.09.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zdaniem Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, na rynku wieprzowiny dominują przetwórcy. To oni mają pozycję dominującą, ustalającą ceny. Dlatego potrzebne jest wzmocnienie hodowców - na przykład poprzez ceny referencyjne. Jeśli duża organizacja hodowców będzie mogła negocjować ceny z przetwórcami - jest szansa na lepsze warunki płacowe dla producentów trzody chlewnej.

 

- POLPIG opracował szereg rekomendacji praktycznych dla strategii rozwoju polskiej hodowli trzody chlewnej. Jedną z nich jest ustalenie cen referencyjnych. Sektor przetwórczy skupując surowiec, od wielu producentów, posiada w stosunku do niego dużą siłę negocjacyjną. Pozycja ta, jest tym silniejsza, im większe rozdrobnienie produkcji żywca. W rezultacie, producenci, którzy są zmuszeni do indywidualnych negocjacji z dużym przetwórcą, otrzymują mniej korzystne warunki dostaw. Lepsze mogliby otrzymać sprzedając żywiec po cenach wynegocjowanych przez ich organizację branżową - poinformował POLPIG.


Niższe ceny i gorsze warunki dostaw żywca stanowią barierę w rozwoju polskiego sektora produkcji trzody chlewnej w porównaniu do rozwiązań obowiązujących w innych krajach unijnych. 


- W przeciwieństwie do rynku niemieckiego, gdzie cena referencyjna ustalana jest przez producentów trzody chlewnej, w Polsce o cenach skupu decydują zakłady mięsne. Porównując ceny skupu świń w Polsce i Niemczech można zauważyć dużą zgodność trendów cenowych. Podążanie przez krajowe zakłady mięsne za ceną niemiecką nie zawsze odzwierciedla sytuację surowcową na rynku polskim - dodają przedstawiciele związku.


Ich zdaniem niezbędne jest także wprowadzenie krajowej ceny referencyjnej dla prosiąt. Obecnie to ceny duńskie wyznaczają kierunki zmian cen w Polsce.


Co konkretnie proponują producenci trzody chlewnej? Jak wyjaśnia związek, chodzi o zmianę ustawy z dnia 17 listopada 2021 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi zezwalająca krajowym organizacjom branżowym zrzeszającym producentów świń reprezentować swoich członków podczas negocjacji cenowych i przedstawicielami dużych zakładów mięsnych. 


- W Polsce działania organizacji branżowych mające na celu wynegocjowanie korzystniejszych warunków cenowych na prosięta i tuczniki dla rolników produkujących świnie mogą być potraktowane jako zmowa cenowa - wyjaśnia POLPIG.

POWIĄZANE TEMATY:ceny
kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj