KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Chleb dobry, ale nieprawidłowo oznakowany

Opublikowano 17.09.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową różnego asortymentu pieczywa. Zastrzeżeń do jakości nie było, ale oznakowanie pozostawia wiele do życzenia.

chleb

 

- Oceną organoleptyczną objęto 11 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości - informuje inspekcja. - Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 32 partiach. Z uwagi na zaniżoną zawartość tłuszczu zakwestionowano 1 partię (3,1%). Obecność bakterii fermentacji mlekowej zweryfikowano w przypadku 56 partii pieczywa produkowanego na naturalnym zakwasie lub kwasie. Nieprawidłowości w danym zakresie nie stwierdzono.


Oznacza to, że zarówno chleb tradycyjny jak i pozostałe wyroby piekarnicze w zasadzie można kupować w ciemno. Problem polega jednak na tym, ze niektóre  produkty są oznakowane błędnie, a nazwy często są ,,fantazyjne''. Jak bowiem poinformowała inspekcja, Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 263 partii, z czego w 86 stwierdzono nieprawidłowości (32,7%). Dotyczyły one m.in.:

  • Braku nazwy lub podawania jedynie nazwy fantazyjnej (np. „chleb kujawski”, „chleb śniadaniowy”) uniemożliwiającej rozpoznanie charakteru i właściwości pieczywa (np. mieszane, pszenne, żytnie) ze względu na rodzaj użytych składników. 
  • Używania nazwy produktu nieadekwatnej do jego składu, np. „chleb słonecznikowy”, podczas gdy słonecznik stanowił jedynie dodatek i nie był podstawowym składnikiem pieczywa, „graham”, podczas gdy dominującym składnikiem zamiast mąki pszennej graham typ 1850 była mąka pszenna innego typu.
  • Podawania określeń „tradycyjny”, „wiejski” dla pieczywa produkowanego z surowców zawierających substancje dodatkowe oraz wysoko przetworzone składniki (np. gluten, płatki ziemniaczane, białko sojowe, błonnik).
  • Podawania informacji odnoszącej się do produkcji pieczywa na naturalnym zakwasie przy jednoczesnym stosowaniu drożdży.
  • Braku wyróżnienia składników alergennych w wykazie składników.
  • Braku obowiązkowych informacji dla pieczywa oferowanego do sprzedaży luzem (wykazu składników, masy jednostkowej, danych producenta czy informacji „pieczywo produkowane z ciasta głęboko mrożonego”).
  • Braku wartości odżywczej lub podawania jej niezgodnie z przepisami.
  • Podawania daty minimalnej trwałości i warunków przechowywania niezgodnie z przepisami.

Tak więc choć IJHARS ma zastrzeżenia do oznakowania dla nas najważniejszą informacją jest fakt, że nasz ulubiony chleb jest dobrej jakości i możemy go spożywać bez obaw, nawet, gdy ma fantazyjną nazwę i nie ma podanej masy produktu.

POWIĄZANE TEMATY:chlebjakość chleba
kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj