Dieta na obniżenie poziomu złego cholesterolu

Cholesterol dobry i zły
Cholesterol to związek tłuszczowy, który nie rozpuszcza się we krwi. Jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ponieważ bierze udział m.in. w powstawaniu witaminy D, kwasów żółciowych czy hormonów płciowych (testosteronu, estrogenów i progesteronu).
Część cholesterolu LDL - około 70% - jest wytwarzana w naszym organizmie, natomiast resztę HDL - około 30% - dostarczamy wraz z pokarmami zwierzęcymi. Cholesterol jest więc związkiem koniecznym do prawidłowej pracy organizmu, ale jego nadmiar może zagrażać naszemu zdrowiu, m.in. przyczynia się do powstania miażdżycy i chorób układu krążenia.
Cholesterol LDL „zły” - jeśli jest go zbyt dużo, zaczyna odkładać się w tętnicach w postaci blaszki miażdżycowej.
Cholesterol HDL - potocznie nazywany „dobrym” - odpowiedzialny jest za transport cholesterolu z komórek organizmu (w tym nabłonka naczyń) do wątroby. Ma zdolność zapobiegania odkładaniu się blaszki miażdżycowej, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
Jak sprawdzić poziom cholesterolu?
Poziom cholesterolu możemy sprawdzić, wykonując badanie krwi. Rutynowo powinniśmy przeprowadzić je co roku. Do laboratorium zgłaszamy się na czczo, czyli najlepiej rano.
Poziom cholesterolu - normy
Norma dla stężenia cholesterolu całkowitego (TC) we krwi wynosi poniżej 200 mg/dl (5,2 mmol/l).
Poziom podwyższony cholesterolu to 200–250 mg/dl (5,1–6,5 mmol/l).
Poziomie znacznie podwyższony to 250 mg/dl (>6,5 mmol/l).
Norma – poziom cholesterolu LDL
Prawidłowy poziom cholesterolu LDL to 135 mg/dl (3,5 mmol/l) do 155 mg/dl (3,5 – 4,0 mmol/l).
Wartości nieprawidłowe to powyżej 155 mg/dl (4,0 mmol/l).
Cholesterol HDL - norma
U mężczyzn norma wynosi od 35 do 70 mg/dl, czyli 0,9 – 1,8 mmol/l, u kobiet 40 – 80 mg/dl (1,0 – 2,1 mmol/l).
Zwalcz zły cholesterol dietą!
Dieta antycholesterolowa powinna opierać się na ograniczeniu do minimum spożywania czerwonego mięsa, podrobów i tłustych wędlin, a także masła, smalcu i słoniny. Powinniśmy unikać również pełnotłustego mleka i jego przetworów, np. śmietany, twarogu, serów żółtych. Można zjadać maksymalnie 2-3 jajka (a dokładnie żółtka) tygodniowo. Ograniczmy też białe pieczywo, a zupełnie zrezygnujmy z jedzenia typu fast food, słodkich napojów i alkoholu. Duży wpływ na pojawienie się złego cholesterolu mają również słodycze, dlatego słodkie przekąski zamieńmy na owoce i warzywa.
Na szczęście są produkty, które podwyższają HDL, czyli dobry cholesterol i walczą z tym złym. Znajdziemy je m.in. w warzywach, owocach, rybach, zbożach. Wszystko dzięki zawartości:
- kwasów tłuszczowych omega 3,
- witamin (głównie C, A, E),
- składników mineralnych,
- błonnika,
- roślinnych polifenoli - zapobiegają powstawaniu wolnych rodników,
- betakarotenu - znajduje się glównie w owocach i warzywach.
Podstawa diety:
- chude mięso drobiowe,
- ryby,
- kasza gryczana, pęczak,
- ryż brązowy,
- pełnoziarniste makarony,
- ciemne pieczywo pełnoziarniste,
- warzywa, owoce (szczególnie marchew, szpinak, pomidory, papryka czerwona, brokuły, czarna porzeczka, grejfruty, winogrono, kalafior i kapusta),
- rośliny strączkowe (fasola, groch, ciecierzyca),
- odtłuszczone przetwory mleczne (chudy twaróg, jogurt naturalny, mleko 1,5%),
- sok z aronii, zielona herbata.
Wysokie stężenie złego cholesterolu we krwi jest bardzo niebezpieczne! Pamiętaj, że w obniżeniu LDL pomoże antycholesterolowa dieta. Jednak dieta to nie wszystko - należy także dbać o codzienną aktywność fizyczną. Poza tym wskazane jest zrezygnowanie z palenia paierosów.
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|