KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Sprawdzone przepisy na potrawy z melonem

Opublikowano 23.09.2022 r.
Melon to niezrównany, pyszny i zjawiskowy bohater dzisiejszego artykułu. Jest on nieco mniejszy od arbuza, za to bogatszy, jeśli wziąć pod uwagę liczbę jego rozmaitych rodzajów.

melon przepisy

Melon - właściwości

Melony miewają bowiem skórkę gładką albo karbowaną, żółtą lub zieloną, środek zaś, czyli miąższ, może być żółty, biały, czerwony albo zielony. Wszystkie melony łączy przyjemny, aromatyczny zapach i kulisto-owalny kształt, co odpowiada nazwie tego owocu, gdyż melon po grecku – to kula.

Melony pochodzą z suchych, tropikalnych terenów Afryki i Azji Południowej, ale do Europy dotarły jeszcze w starożytności i zadomowiły się najpierw
w Grecji, a później w Rzymie. Wiemy, że były już znane Homerowi, choć w swoich dziełach wspomina o nich tylko czterokrotnie. Czosnek, dla przykładu, występuje w jego tekstach 130 razy, a przecież melon pachnie nieporównanie przyjemniej. Niemniej wiemy stąd, że starożytni hodowali i jadali te owoce, choć nie były one uważane za jakiś szczególny przysmak. Obecnie uprawia się je we wszystkich cieplejszych krajach europejskich, a ostatnio również w Polsce można kupić ich sadzonki. Czy rozkoszne melony wyprą nasze rodzime owoce? To się dopiero okaże...

Uwaga: „melomania” – to niezwykłe zamiłowanie do muzyki, a nie do melonów, fanatyczny zaś zwolennik melonów – to „melonoman”, a nie meloman. Słowo „melonik" natomiast pochodzi od melona i oznacza kapelusz, którego denko przypomina kształtem połowę tego owocu; kapelusz ten był modny w drugiej połowie XIX w. oraz w pierwszej połowie XX w. Czy wróci do łask w XXI w.?

Melon - przepisy

Melon w marynacie

Składniki: 1000 g jędrnego melona, 2-2,5 szklanki cukru, 3-5 goździków, kawałek lub pół łyżeczki cynamonu, szklanka octu winnego

Sposób przygotowania: Melony trzeba obrać z łupiny, usunąć znajdujące się w środku pestki i pokroić miąższ w kostkę (2,5 cm). Ocet i pół szklanki wody zagotować, wrzucić kostki melona i króciutko obgotować. Następnego dnia wyjąć cząstki owoców, a mieszankę octową zagotować z dodatkiem cukru, cynamonu i goździków. Wywar odszumować i gorącą cieczą zalać kawałki melona. Zostawić do ostudzenia. Tę samą procedurę powtórzyć trzeciego dnia. Gdy melon w zalewie wystygnie, napełnić marynatą słoiczki i zakręcić bądź przykryć folią.

Sałatka z melona z tuńczykiem

Składniki: 1 melon, puszka tuńczyka w oliwie, 100 g szynki lub kiełbasy szynkowej, winne jabłko, cebulka, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz

Sposób przygotowania: Melon przekroić na pół wzdłuż i jeszcze raz na pół. Z ćwiartek usunąć pestki i wyciąć cały miąższ, który potem trzeba pokroić w kostkę i odsączyć na sicie. Szynkę pokroić w kostkę, jabłko obrać ze skórki i pokroić w paski – skropić je sokiem z cytryny. Tuńczyka rozdrobnić widelcem, a cebulę drobniutko posiekać. Majonez wymieszać z keczupem, dodać oliwę z tuńczyka i posiekaną cebulkę, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać i odstawić sałatkę na przynajmniej godzinę do schłodzenia przed podaniem.

Okręciki z melona z sałatką drobiową

Składniki: 1 melon, 250 g mięsa z pieczonego kurczaka, 200 g pieczarek, 3-4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki majonezu, 2 łyżeczki oleju, cukier puder, sól, pieprz, kilka gałązek natki pietruszki do udekorowania

Sposób przygotowania: Melon przekroić wzdłuż na pół, a każdą połówkę podzielić jeszcze na 2 duże lub 4 mniejsze cząstki. Odrzucić pestki i wyciąć miąższ owocu w taki sposób, aby przy skórce pozostała ok. 1-centymetrowa warstwa. Od spodu zrobić na łupinie nacięcia, aby „okręciki” były stabilne, odstawić je w chłodne miejsce. Miąższ melona oraz mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Pieczarki, jeśli są malutkie, wystarczy dobrze wyszorować, większe trzeba obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny i wrzucić na chwilę na rozgrzany na patelni olej, wystudzić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Całość odstawić do schłodzenia. Tuż przed podaniem nałożyć sałatkę na „okręciki” i ozdobić natką pietruszki.

Pycha! Ja uległam pokusie, a Wy?...

 
Anna Gołaszewska
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
POWIĄZANE TEMATY:melonmelon przepisy
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO