KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Grill wege: jakie potrawy na grilla wegetariańskiego?

Opublikowano 27.09.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Czy wyobrażacie sobie grilla bez mięsa? Jak się okazuje, już coraz więcej osób odpowiada na takie pytanie „Tak oczywiście”, albowiem już prawie co 10 osoba w naszym kraju go nie jada. Co zatem można podawać na bezmięsnym grillu, aby mieć świadomość, że przyczyniamy się do ograniczenia krzywdy zwierząt i tym samym pomagamy naszej planecie?

Co można podać na bezmięsnym grillu?

Dania, które podajemy dla wegan i wegetarian, nie odstraszą nawet najbardziej zajadłych mięsożerców. Grillowane warzywa to fantastyczna potrawa, która może wprawić w zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Mają one lśniącą chrupiącą skórkę, niezwykle intensywny aromat, a także nieco słodkawy dymny, karmelizowany smak.

Jednakże wegetariański grill to nie tylko warzywa. Można na nim podawać bezmięsne szaszłyki, opiekane sery i roślinne zapiekanki. Dla wegan należy ograniczyć menu i zrezygnować z serów, produktów z jajkami oraz miodu. Świetnie smakują wegańskie roślinne szaszłyki oraz kotlety z proteiny sojowej, tofu seitanu, tempehu i cała szeroka oferta warzyw i owoców przyrządzanych na wiele sposobów. Po więcej wskazówek na wege grilla zajrzyjcie koniecznie na Aldi: https://www.aldi.pl/inspiracje/wege-grill.html

Wegetariański grill — Co można wrzucić na ruszt dla wegetarian

Wegetariański grill to doskonała odskocznia dla tłustych mięsnych potraw i z całą pewnością nawet najbardziej zdeklarowanym zwolennikom mięsa wyjdzie on tylko na zdrowie.

Do wyboru mamy warzywa takie jak bakłażany, ziemniaki i bataty, kalafior, boczniaki, pieczarki i inne grzyby oraz owoce, jak chociażby brzoskwinie, ananas, czy awokado. Ponadto grillować można tofu, ser halloumi, pleśniowe camemberty i wiele innych smacznych serów.

Najpopularniejszym daniem, są zazwyczaj wegetariańskie szaszłyki na grilla, które przygotowujemy z pokrojonej papryki, cebuli, cukinii, bakłażana, tofu, oliwek oraz żółtego sera. Doskonale smakują one z sosem sojowym i oliwą. Można je również podsypać czarnuszką lub prażonym sezamem.

Na bezmięsnym grillu królują też opiekane sery. Można używać oscypka i halloumi, fety i oraz serów pleśniowych. Mogą być też stosowane jako farsz do warzyw albo jako sos serowy.

Wegański grill — jak przygotować menu dla wegan?

Na wegańskim grillu, należy konsekwentnie zastąpić czymś popularne składniki pochodzenia zwierzęcego. W miejsce masła używamy margaryny lub oliwy, zamiast miodu syrop klonowy, a mleko krowie zamieniamy na kokosowe, ryżowe albo sojowe.

Wegan z pewnością ucieszą grillowane warzywa. Takie jak bataty bakłażan, cukinia, papryka albo kalafior. Opiekane w folii świetnie też sprawdzają się w tej roli ciecierzyca i pomidory. Do warzyw dodajemy zioła, sos sojowy lub pomidorowy albo dipy. Warto jednak pamiętać, że każde z warzyw przygotowuje się nieco inaczej. Więcej informacji na temat warzyw na grillu znajdziecie na Aldi.pl oraz Wp.pl

Cukinię i bakłażany najlepiej wcześniej zamarynować. Natomiast cebulę kroimy w ćwiartki lub na plastry i krótko opiekamy. Pieczarki bez nóżek grillujemy w całości lub wcześniej faszerujemy ich kapelusze. Paprykę opiekamy w kawałkach, najlepiej paskach.

Grillowane ziemniaki i bataty opiekamy przekrojone na pół albo w mundurkach, natomiast małe pomidorki oraz marchewkę w całości, przyprawiając ziołami i odrobiną oliwy.

Ciekawą potrawą jest też deser przyrządzony z grillowanych owoców. Mogą to być banany, ananasy lub brzoskwinie podawane z wiórkami kokosowymi, czekoladą i orzechami, albo gruszki i jabłka, namoczone w białym winie i serwowane z cynamonem . Niektórzy grillują również owoce leśne i cytrusy.

Aby przyrządzić grillowanego melona, opiekamy go przez minutę. Natomiast figę lub arbuza lepiej pomoczyć wcześniej w occie balsamicznym, posypać cukrem a przed podaniem dodać do niego cynamonu.

Inną potrawą, która sprawdzi się na wegańskim grillu, są faszerowane jabłka. Do wydrążonego ich środka, wkładamy farsz przygotowany z konfitury orzechów i rodzynek.  Faszerowane jabłka grillujemy przez około 30 minut. Można też w podobny sposób przyrządzić brzoskwinie. Dodajemy do nich goździki cukier i cynamon, i w folii aluminiowej grillujemy je przez 20 minut.

Wege grill: przepisy na wege lub vegan potrawy z grilla

Istnieje wiele przepisów na dania wege z grilla. Warto skorzystać z naszych propozycji.

Wegańskie szaszłyki ze szparagami z grilla

Będą do nich potrzebne zielone szparagi – pęczek, tofu, sok z cytryny, olej, sól oraz pieprz.

Pokrojone tofu zalewamy marynatą wykonaną z soku z cytryny, a także oleju z solą i pieprzem. Tak zamarynowany ser odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Szparagi kroimy na niewielkie kawałki i nabijamy razem z tofu, a następnie grillujemy po około 5 minut na każdej ze stron.

Grillowana wegetariańska faszerowana papryka

Potrzebujemy paprykę, kaszę kuskus, świeżą bazylię, pomidory, parmezan, czosnek, cebulę oraz oliwę.

Z ugotowanego kuskusu i przeciśniętego czosnku, podduszonych z cebulą pomidorów i parmezanu sporządzamy farsz, którym nadziewamy papryki. Skrapiamy całość oliwą i grillujemy w folii aluminiowej przez ok. 30 minut.

Wegetariańskie pieczarki faszerowane z grilla

Do potrawy tej niezbędne będą pieczarki, cukinia, czerwona papryka, cebula, suszone pomidory, mozzarella, czosnek niedźwiedzi suszony,olej, sól, pieprz oraz szczypiorek.

Pieczarki myjemy i odcinamy ich nóżki. Cukinię, cebulę i pomidory oraz paprykę, pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju, i doprawiamy solą, pieprzem wraz z czosnkiem. Posolone kapelusze napełniamy farszem przygotowanym z papryki i cukinii i pomidorów z cebulą, po czym grillujemy na tacce, przykrywając.
Są doskonałe z dodatkiem startej mozzarelli i szczypiorku.

Grillowane wegetariański ser halloumi z owocami

Potrzebny będzie ser halloumi do grilla, mieszanka sałat z rukolą, arbuz pokrojony w kostkę, awokado, oliwa, sok z cytryny, miód, ocet balsamiczny, sól i pieprz.

Oliwę, sok z cytryny i miód wymieszane w misce, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do nich sałatę. Kładziemy całość na talerzu, kładąc na wierzch kawałki arbuza i awokado. Pokrojony w plasterki oraz polany oliwą ser opiekamy, po czym układamy na sałatce i doprawiony solą i pieprzem skrapiamy octem.

Wegański burger z boczniakami z grilla

Potrzebne będą roślinne burgery gotowe, bułki do hamburgerów, boczniaki, pomidory, pikle oraz młoda kapusta, marchew, wegański majonez, sok z cytryny, cukier, oliwa, sól i pieprz.

Kapustę i marchewkę kroimy na drobno, mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem. Boczniaki polewamy oliwą i osolone oraz, opieprzone pieczemy na ruszcie. Burgery pieczemy na każdym boku przez 2 minuty i kładziemy na dolną bułkę wraz z surówką, boczniakami, pomidorem i piklami, po czym nakrywamy drugą częścią bułki.

Potrzebujesz pomocy z organizacją grill party ze znajomymi? Koniecznie poczytaj następujące materiały: Aldi radzi co na grilla ze znajomymi oraz Grill Party wg Parenting.pl

POWIĄZANE TEMATY:grill bez mięsa
kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO