KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Grzaniec - staropolski napój rozgrzewający

Opublikowano 17.01.2018 r.
Zima w pełni, więc wieczory spędzamy najczęściej w domowym zaciszu. Na rozgrzewkę polecamy grzaniec z aromatycznymi dodatkami. Mamy dla Was trzy przepisy: na grzaniec z wina, z piwa oraz grzaniec bezalkoholowy.   

Grzaniec z piwa z aromatycznymi dodatkami

  • 0,5 l piwa,
  • 2 goździki,
  • pół laski cynamonu,
  • 2 łyżki miodu,
  • plaster imbiru,
  • plaster cytryny,
  • plaster pomarańczy.

Piwo podgrzewamy w garnku (alkohol podgrzewamy do temperatury około 60 stopni C, nie gotujemy!) dodajemy przyprawy, imbir i miód. Gorący przelewamy do kufla lub szklanki. Dokładamy plaster cytryny i plaster pomarańczy. 

 

Grzaniec z winem i suszonymi śliwkami

  • 0,5 litra czerwonego półsłodkiego wina, 
  • 3 suszone śliwki,
  • 2 plastry pomarańczy,
  • 2 łyżki miodu, 
  • 2 goździki,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • plaster imbiru.

Wino podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!), dodajemy miód, przyprawy, imbir i owoce. Przelewamy do kieliszków lub szklanek. 

 

Grzaniec bezalkoholowy 

  • 1 litr wody,
  • 2 jabłka,
  • 1 pomarańcza,
  • sok z połówki cytryny,
  • laska cynamonu,
  • 2 goździki,
  • plaster świeżego imbiru (około 3 cm),
  • 2 łyżki miodu.


Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze cząstki, pomarańczę kroimy w plastry i wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy sok z cytryny, imbir, cynamon, goździki i miód. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut. 

A jaki jest Wasz ulubiony grzaniec?

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj