Grzaniec - staropolski napój rozgrzewający
Opublikowano 17.01.2018 r.
Zima w pełni, więc wieczory spędzamy najczęściej w domowym zaciszu. Na rozgrzewkę polecamy grzaniec z aromatycznymi dodatkami. Mamy dla Was trzy przepisy: na grzaniec z wina, z piwa oraz grzaniec bezalkoholowy.
Grzaniec z piwa z aromatycznymi dodatkami
- 0,5 l piwa,
- 2 goździki,
- pół laski cynamonu,
- 2 łyżki miodu,
- plaster imbiru,
- plaster cytryny,
- plaster pomarańczy.
Piwo podgrzewamy w garnku (alkohol podgrzewamy do temperatury około 60 stopni C, nie gotujemy!) dodajemy przyprawy, imbir i miód. Gorący przelewamy do kufla lub szklanki. Dokładamy plaster cytryny i plaster pomarańczy.
Grzaniec z winem i suszonymi śliwkami
- 0,5 litra czerwonego półsłodkiego wina,
- 3 suszone śliwki,
- 2 plastry pomarańczy,
- 2 łyżki miodu,
- 2 goździki,
- 2 gwiazdki anyżu,
- plaster imbiru.
Wino podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!), dodajemy miód, przyprawy, imbir i owoce. Przelewamy do kieliszków lub szklanek.
Grzaniec bezalkoholowy
- 1 litr wody,
- 2 jabłka,
- 1 pomarańcza,
- sok z połówki cytryny,
- laska cynamonu,
- 2 goździki,
- plaster świeżego imbiru (około 3 cm),
- 2 łyżki miodu.
Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze cząstki, pomarańczę kroimy w plastry i wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy sok z cytryny, imbir, cynamon, goździki i miód. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut.
A jaki jest Wasz ulubiony grzaniec?
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|