KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Ciepły październik sprzyja szkodnikom: mszyce

Opublikowano 15.10.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Październik odrabia zaległości pogodowe, których pozbawił nas chłodny wrzesień. Jednak są minusy niespodziewanie ciepłej pogody. Dla wielu szkodników roślin uprawnych to doskonały czas na żerowanie.

mszyce

Szkodniki atakują 

Na liczne szkodniki w rzepaku zwraca uwagę Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu.


- Na plantacjach rzepaku ozimego w Winnej Górze, gdzie wystawiono żółte naczynie, w ostatnich dniach odłowiono dużą ilość śmietek glebowych (Delia radicum, D. platura, D. florilega). Było to ponad 300 osobników, inne gatunki odłowione w naczyniach to mszyca czeremchowo – zbożowa (95 sztuk) oraz znacznie mniej licznie  - miniarki, gnatarz rzepakowiec, pchełka rzepakowa - poinformowali eksperci z Zakładu Sygnalizacji i Monitorowania Agrofagów w IOR-PIB.


O szkodliwości śmietek wiemy już chyba wszystko - są bardzo niebezpieczne dla krzewiących się roślin rzepaku. Zaskakiwać może obecność w żółtych naczyniach mszycy czeremchowo-zbożowej, która nie żeruje na rzepaku - dlatego warto pod tym kątem monitorować zasiane oziminy.
Jak informuje Instytut Ochrony Roślin, mszyce wysysają soki z rozwijających się źdźbeł, a ponadto osobniki uskrzydlone przenoszą choroby wirusowe. Wcześnie nalatujące mszyce na uprawy zbóż atakujące rośliny w fazie krzewienia (faza rozwojowa w skali BBCH 2/20–29) lub na początku kłoszenia (faza rozwojowa w skali BBCH 5/51) powodują więdnięcie i usychanie, względnie zahamowanie ich wzrostu. 


- Istotnym aspektem szkodliwości mszyc jest ich udział w przenoszeniu wirusów chorobotwórczych, wśród których najważniejszy jest wirus żółtej karłowatości jęczmienia (BYDV), bardzo niebezpieczny szczególnie dla jęczmienia i pszenicy, choć porażać może wszystkie gatunki zbóż - informuje IOR.

Dlaczego jest to tak ważne? Ponieważ mszyca czeremchowo-zbożowa  ma największy udział w epidemiologii wirusa żółtej karłowatości jęczmienia. Zakażenie może nastąpić zarówno jesienią tuż po wschodach wcześnie wysianych ozimin oraz wiosną na późno sianych zbożach jarych. Objawy porażenia wirusem żółtej karłowatości jęczmienia mogą być mylone wiosną z objawami niedoboru składników. Z tego powodu monitoring wschodzących zbóż jest w tym czasie niezbędny.

POWIĄZANE TEMATY:mszycemszyce październik
kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO