KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Olej rzepakowy dla zdrowia

Opublikowano 19.10.2022 r.
Rzepak to charakterystyczna, kwitnąca na żółto roślina, która ma cenne czarne nasiona. Tłoczy się z nich na zimno, bardzo zdrowy olej.

olej rzepakowy

Olej rzepakowy 

Jednym z podstawowych elementów dobrze zbilansowanej diety jest rodzaj tłuszczu. W naszym codziennym menu nie powinno zabraknąć olejów roślinnych – mają one niską zawartość kwasów nasyconych, a wysoką – nienasyconych. Naukowcy potwierdzają, że olej rzepakowy, jako jedyny, ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych. Ze względu na swoje właściwości, powinien być istotnym elementem naszej diety, gdyż wspiera funkcjonowanie i rozwój mózgu, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II i nowotwory. Można uznać, że to naturalny środek odżywczy o sprawdzonych właściwościach, zapobiegający starzeniu się centralnego układu nerwowego oraz obniżający prawdopodobieństwo wystąpienia starczych chorób umysłowych. Jest on niezastąpionym składnikiem zdrowych, pożywnych potraw – ciepłych domowych obiadów, dań z warzyw, wypieków i sałatek. O jego pozytywnym wpływie na nasze zdrowie mogą świadczyć przytoczone przykłady:

1. Olej rzepakowy wspiera funkcjonowanie i rozwój mózgu, ponieważ jest bogatym źródłem kwasu alfa-linolenowego, z którego powstają inne kwasy omega-3. Ich obecność w naszym pożywieniu jest szczególnie istotna w okresie płodowym oraz przez pierwsze osiemnaście miesięcy życia. Niedobór kwasów omega-3 w tym czasie może prowadzić do nieodwracalnych zmian w układzie nerwowym. Dlatego olej rzepakowy powinien być elementem diety zwłaszcza kobiet ciężarnych i małych dzieci. W trosce o prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu należy go uwzględniać w jadłospisie przez całe życie, zwłaszcza że jest on w naszym kraju produkowany z rodzimego surowca.

Zamiast tradycyjnej porcji mięsa na obiad, przynajmniej raz w tygodniu powinniśmy usmażyć na oleju rzepakowym rybę morską bez panierki. Jeszcze lepiej, gdy upieczemy ją z dodatkiem tego właśnie tłuszczu. Dostarczymy sobie wówczas kwasów omega-3 z dwóch cennych źródeł – ryb i oleju rzepakowego.

2. Olej rzepakowy zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, dzięki optymalnemu stosunkowi kwasów omega-6 do omega-3. Dla profilaktyki onkologicznej duże znaczenie ma nie tylko ilość, lecz także i skład spożywanego tłuszczu. Optymalny stosunek kwasów omega-6 do omega-3 wynosi 2:1. Wśród olejów roślinnych taką proporcję tych związków ma tylko olej rzepakowy.

Jako dodatek do mięsa, zamiast tradycyjnej sałaty ze śmietaną, należy przygotować sos typu winegret na bazie oleju rzepakowego. W ten sposób dostarczymy sobie witaminy E, która jest silnym antyoksydantem, a także zapewnimy dobroczynne kwasy omega-6 i omega-3 w optymalnym stosunku ilościowym, przez co zmniejszymy ryzyko zachorowania na raka.

3. Olej rzepakowy zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu II, dzięki dużej ilości kwasu omega-3 – kwasu alfa-linolenowego i kwasów jednonienasyconych oraz bardzo niskiej zawartości kwasów nasyconych.

Do obiadu podajemy warzywa o niskim indeksie glikemicznym, np. fasolkę szparagową, brokuły, kalafior – skropione olejem rzepakowym. Nie podwyższy się w ten sposób poziomu cukru we krwi i dodatkowo zadbamy o prawidłowe działanie insuliny w tkankach, co pomoże zapobiec cukrzycy typu II. Co więcej, dzięki dodatkowi tłuszczu zwiększy się przyswajanie witamin – A, D, E i K.

4. Olej rzepakowy pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, dzięki optymalnemu stosunkowi kwasów omega-6 do omega-3 (2:1), a także wpływa na zmniejszenie ryzyka miażdżycy, a więc chorób sercowo-naczyniowych i udarów mózgu.

Przygotowując obiad zdrowy dla serca, zamiast tradycyjnego schabowego, możemy usmażyć na oleju rzepakowym kawałek białego, chudego mięsa, np. pierś indyka bez panierki. Dzięki temu dostarczymy sobie o połowę mniej tłuszczów zwierzęcych bogatych w kwasy nasycone i zadbamy o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Przygotowując dla rodziny tradycyjny, dwudaniowy obiad, warto stosować olej rzepakowy do wszystkich potraw – jako dodatek do zup, pieczenia i smażenia mięsa lub ryb oraz jako dressing do sałatek, surówek, a nawet do pieczenia ciast.

 
Elżbieta Kowalska
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO