KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Alternatywa dla antybiotyków w hodowli zwierząt gospodarskich

Opublikowano 27.10.2022 r.
W lutym tego roku weszły w życie przepisy ograniczające profilaktyczne stosowanie antybiotyków, jeśli brak jest u zwierząt objawów klinicznych choroby. Leki te mogą być stosowane jedynie wtedy, gdy uzasadni to lekarz weterynarii i wyłącznie dla pojedynczych zwierząt, a nie dla całych grup. Co zatem możemy wykorzystać, aby ograniczyć stosowanie środków bakteriobójczych, poprawić zdrowotność zwierząt oraz ograniczyć rozwój choroby?

antybiotyki dla zwierząt

Co zamiast antybiotyków w hodowli zwierząt?

Probiotyki zawierają szereg gatunków bakterii i drożdży wpływających na zdrowotność zwierząt, chroniąc błonę śluzową jelit przed biegunkami. Oprócz tego przyspieszają wzrost odchowywanych zwierząt rzeźnych.

Prebiotyki uzyskiwane m.in. z drożdży, nie zawierają żadnych mikroorganizmów, a jedynie składniki stymulujące ich wzrost. Działają również przeciwbiegunkowo. Enzymy umożliwiają zwiększenie strawności składników pokarmowych i dzięki nim związki antyżywieniowe mogą zostać wyeliminowane z organizmu. Są często stosowane w żywieniu prosiąt, które niewystarczająco wydzielają enzymy trawienne w przewodzie pokarmowym.

Zakwaszacze to kwasy organiczne wpływające na przyswajalność poszczególnych składników pokarmowych, jednocześnie chroniące paszę przed powstaniem mikotoksyn. Stosowanie dodatków zakwaszających z paszą lub wodą zmniejsza częstotliwość występowania biegunek u prosiąt o 40%.

Drożdże stosowane jako źródła białka, enzymów, witamin z grupy B mają działanie prozdrowotne. Ograniczają także liczbę bakterii Escherichia coli, tym samym pozytywnie wpływając na procesy trawienne w przewodzie pokarmowym.

Plazma krwi świń i bydła podawana jako wysuszony proszek posiada w swoim składzie fibrynogen, immunoglobuliny i albuminy. Zawiera szerokie spektrum przeciwciał przeciwko patogenom, które występują w chlewni.

Maślan sodu bardzo dobrze wpływa na trawienie w jelitach i regenerację nabłonka błony śluzowej jelit. Stosowany w leczeniu biegunek jako preparat wspomagający, który ułatwia wchłanianie elektrolitów i wody oraz dostarcza energię do komórek. Jest coraz powszechniej stosowany 
w żywieniu świń.

Zioła cieszą się coraz większym zainteresowaniem jako dodatek do pasz. Prawidłowo dobrane korzystnie oddziałują na zdrowie. Wynika to z obecności w nich substancji biologicznie czynnych, takich jak: olejki eteryczne, aminy, estry, śluzy, garbniki, glikozydy, flawonoidy. Wzmacniają one smak, pobudzają apetyt, wpływają na motorykę i wydzielanie enzymów.

Surowica odpornościowa jest uzyskiwana od organizmu zaszczepionego szczepionką u którego pobudzone zostały jego mechanizmy odpornościowe. Działa wspomagająco podczas klasycznego leczenia chorób narządu oddechowego u cieląt.

Środki z chelatami miedzi i cynku, kwas salicylowy, aldehyd glutarowy, olejek z drzewa herbacianego, wyciąg z aloesu oraz ekstrakt z kasztanowca wykazują dużą skuteczność w przypadku chorób racic, głównie w przypadku zapalenia skóry szpary międzypalcowej. Miedź,  cynk, kwas salicylowy, olejek z drzewa herbacianego czy aldehyd glutarowy wykazują działanie przede wszystkim bakterioi grzybobójcze oraz przeciwzapalne, natomiast aloes i kasztanowiec dodatkowo przyśpieszają gojenie się ran.

Nanosrebro jest bardzo obiecującą alternatywą dla antybiotyków w zapaleniu wymienia u krów. Ze względu na bardzo wysoką skuteczność w zwalczaniu różnych gatunków bakterii wywołujących stan zapalny, mnogość mechanizmów działania na komórki bakteryjne oraz stosunkowo trudny proces uodparniania bakterii, nanosrebro wkrótce będzie powszechnie wykorzystywane do zwalczania patogenów odpowiedzialnych za mastitis.

Reasumując, istnieje możliwość zredukowania ilości wykorzystywanych antybiotyków w hodowli zwierząt gospodarskich. Zawsze jednak pamiętajmy o dobrej praktyce hodowlanej i profilaktyce oraz o optymalnym żywieniu, które jest dopasowane do gatunku i jego potrzeb fizjologicznych, a tym samym dostarcza zwierzętom wszystkich potrzebnych składników pokarmowych.

 

 
Edyta Wójcik 
Artykuł opracowany we współpracy ze specjalistami ze Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO