Sprawdzali zawartość mięsa w mięsie

- Kontrolą objęto łącznie 155 podmiotów, w tym 81 producentów i 74 sklepy. Oceną organoleptyczną objęto 245 partii. Z uwagi na zabrudzenia, pozostałości żeber i chrząstki z tępym brzegiem, przebarwienia i stłuczenia zakwestionowano 1 partię (0,4%) - poinformował IJHARS.
Skład mięsa drobiowego
Znacznie gorsze rezultaty kontroli osiągnięto, gdy laboratoryjnie badano parametry fizykochemiczne sprawdzanych próbek mięsnych. Jak poinformowała inspekcja, parametry takie sprawdzono w 338 partiach, z 79 zakwestionowano (23,4%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in. zawyżonej zawartości wody wchłoniętej w mięsie drobiowym, obecności niedeklarowanych surowców, niezgodnej z deklaracją zawartości tłuszczu, wody, białka i soli.
Niemal tyle samo, bo 22,6% badanych próbek, nieprawidłowości wiązało się z oznakowaniem mięsa. Jak wskazali inspektorzy IJHARS, problemy dotyczyły:
- Braku informacji o gatunku mięsa.
- Użycia niewłaściwej nazwy elementu drobiowego.
- Niewłaściwie podanego wykazu składników (np. braku wszystkich składników użytych do produkcji, podania składników nie użytych do produkcji, braku składu składnika złożonego, nie wymienienia składników w kolejności malejącej).
- Braku wskazania państwa i/lub grafiki przedstawiającej flagę państwa pochodzenia.
- Braku (lub niewłaściwego podania) w miejscu dostępnym bezpośrednio dla konsumenta informacji dotyczących wykazu składników, nazwy produktu oraz danych producenta.
- Braku lub niewłaściwie podanej informacji o ilości mięsa, wartości odżywczej, danych producenta.
Nie dość więc, że mięso znacznie zdrożało w ostatnich miesiącach to jego jakość nie jest najlepsza, skoro zakwestionowano prawie co czwartą próbkę. Źle oznaczone, ze zbyt duża zawartością wody produkty mięsne nie sprzyjają prawidłowemu odżywianiu. Gdy żywność w znacznym tempie drożeje oczekujemy, że jej jakość będzie wysoka. Tak, niestety, nie jest...
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|