KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Sprawdzali zawartość mięsa w mięsie

Opublikowano 31.10.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową mięsa i jego przetworów (parówek i innych kiełbas). Zakwestionowano jakość prawie co czwartej próbki.

- Kontrolą objęto łącznie 155 podmiotów, w tym 81 producentów i 74 sklepy. Oceną organoleptyczną objęto 245 partii. Z uwagi na zabrudzenia, pozostałości żeber i chrząstki z tępym brzegiem, przebarwienia i stłuczenia zakwestionowano 1 partię (0,4%) - poinformował IJHARS.

Skład mięsa drobiowego 


Znacznie gorsze rezultaty kontroli osiągnięto, gdy laboratoryjnie badano parametry fizykochemiczne sprawdzanych próbek mięsnych. Jak poinformowała inspekcja,  parametry takie sprawdzono w 338 partiach, z 79 zakwestionowano (23,4%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in. zawyżonej zawartości wody wchłoniętej w mięsie drobiowym, obecności niedeklarowanych surowców, niezgodnej z deklaracją zawartości tłuszczu, wody, białka i soli.


Niemal tyle samo, bo 22,6% badanych próbek, nieprawidłowości wiązało się z oznakowaniem mięsa. Jak wskazali inspektorzy IJHARS, problemy dotyczyły:

  • Braku informacji o gatunku mięsa.
  • Użycia niewłaściwej nazwy elementu drobiowego.
  • Niewłaściwie podanego wykazu składników (np. braku wszystkich składników użytych do produkcji, podania składników nie użytych do produkcji, braku składu składnika złożonego, nie wymienienia składników w kolejności malejącej).
  • Braku wskazania państwa i/lub grafiki przedstawiającej flagę państwa pochodzenia.
  • Braku (lub niewłaściwego podania) w miejscu dostępnym bezpośrednio dla konsumenta informacji dotyczących wykazu składników, nazwy produktu oraz danych producenta.
  • Braku lub niewłaściwie podanej informacji o ilości mięsa, wartości odżywczej, danych producenta.

Nie dość więc, że mięso znacznie zdrożało w ostatnich miesiącach to jego jakość nie jest najlepsza, skoro zakwestionowano prawie co czwartą próbkę. Źle oznaczone, ze zbyt duża zawartością wody produkty mięsne nie sprzyjają prawidłowemu odżywianiu. Gdy żywność w znacznym tempie drożeje oczekujemy, że jej jakość będzie wysoka. Tak, niestety, nie jest... 

 

POWIĄZANE TEMATY:badanie mięsaskład mięsa
kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj