KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich "Świderki"

Opublikowano 28.10.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Poznajcie Koło Gospodyń Wiejskich "Świderki"! Mimo że KGW działa dopiero od roku, to na swoim koncie ma już wiele ciekawych inicjatyw i sukcesów. 

koło gospodyń wiejskich świderki

Koło Gospodyń Wiejskich "Świderki"

Nasza przygoda zaczęła się od Dożynek Diecezjalno-Powiatowo-Gminnych w Białej Piskiej w 2021 roku. Podczas tego wydarzenia zdobyliśmy: Pierwsze miejsce za udział w konkursie "Aktywne Sołectwo" i trzecie miejsce za Najpiękniejsze Stoisko Dożynkowe".  O naszym zaangażowaniu i sukcesie mówiono nawet tydzień po Dożynkach. Miłe komentarze, pochwały i szczere chęci, zmotywowały nas do utworzenia Koła Gospodyń Wiejskich "Świderki" w Świdrach Kościelnych. Na dzień dzisiejszy koło liczy 10 członków, ale mamy wielu chętnych, którzy niedługo dołączą do naszej przygody. Koło istnieje od roku, co nie znaczy, że mamy na swoim koncie mało osiągnięć. Jesteśmy młodymi, pewnymi siebie i gotowymi do działania ludźmi - informuje Pani Dominika Kadelska, członkini KGW "Świderki".

Flagowym produktem naszego koła są... mydełka. Produkujemy je z naturalnych składników. Kształty i zapachy zachwycają każdego! Nasze mydełka są wyjątkowe, bo robione ręcznie i nie są to szare prostokątne kostki. To mydełka w kształcie sera o zapachu cytrusów czy też świnki o zapachu różanym. Oczywiście zajmujemy się też gotowaniem. Przygotowujemy nie tylko potrawy regionalne/tradycyjne, ale też potrawy nowoczesne np. gwiazda makowa, rwany chlebek czosnkowy. 

Nasze Koło jest zarejestrowane w ARiMR. Wzięliśmy również udział w konkursie organizowanym przez tą właśnie agencję. Działamy bardzo prężnie - najczęściej dla mieszkańców naszej miejscowości. Organizujemy bale karnawałowe dla dzieci, seanse filmowe, wspólne ubieranie choinki i tworzenie ozdób, festyn rodzinny (który był największym naszym wydarzeniem organizowanym jako koło), mikołajki i wiele więcej. Udzielamy się charytatywnie. Bierzemy udział w akcjach WOŚP. Uczestniczymy w wydarzeniach organizowanych na terenie gminy Biała Piska: Jarmark świąteczny, Dożynki, Dzień Kobiet pod hasłem #kobietyprzeciwkoprzemocy, Festiwal Folkowy, 1 Zlot Brygady Kawalerii w Kowalewie i wiele więcej. Przygotowania do dożynek to najbardziej pracochłonny okres w działalności koła. Nasza "wiejska baba" przyciągała wzrok i przyciągała do naszego stoiska. Wykonaliśmy również projekt "Zielony Kącik Relaksacyjny" realizowany ze środków programu mikrodotacji NOWEFIO - Warmia Mazury Lokalnie 5. Projekt polegał na wykonaniu miejsca ogniskowego przy altanie, aby zbliżyć do siebie mieszkańców i stworzyć miejsce odpoczynku. Grant zakończył się wspólnym ogniskiem w miłej atmosferze. Obecnie jesteśmy w trakcie projektu "Kącik Zabaw Logicznych" - regranting "Działaj Lokalnie - Wspólne Podwórko". Tworzymy warcaby przestrzenne dla mieszkańców, aby mogli mile spędzać czas na świeżym powietrzu. Projekt zwieńczymy turniejem gry w wracamy z nagrodami. Warto jeszcze wspomnieć, że podczas tegorocznych dożynek zajęliśmy 3 miejsce w konkursie "Najpiękniejsze stoisko dożynkowe”.  Mamy też mnóstwo kreatywnych pomysłów - aby upiększyć naszą miejscowość pomalowałyśmy kamień, aby przypominał "Stworka" - reakcje i miłe komentarze były bezcenne - opowiada Pani Dominika.  

Osoby w naszym kole są bardzo utalentowane. Mamy talenty kulinarne, plastyczne, a nawet... aktorskie. Nasz filmik będący zaproszeniem na tegoroczne dożynki zrobił furorę i napędził innych do działania w nadzwyczajny dla kół sposób. Tworzymy piękne dekoracje! Wszystkie materiały znajdują się na naszej stronie na Facebooku

Relacje w kole są przyjazne, spotykamy się przy każdej możliwej okazji, natomiast jesteśmy w stałym kontakcie poprzez social media - stawiamy na nowoczesność. Podczas spotkań planujemy nasze wydarzenia, czy też tok prac lub produkujemy mydełka i wykonujemy wcześniej ustalone kroki. Bardzo lubimy nasze spotkania, ponieważ towarzyszą im śmiech i dobra zabawa. Nasze koło jest pozytywnie odbierane przez mieszkańców wsi. Często słyszymy podziękowania i miłe komentarze, widzimy radość dzieciaków podczas organizowanych przez nas wydarzeń. Nie zwalniamy tempa! W planach mamy organizację: turnieju tenisa stołowego, turnieju gry w warcaby, dzień gier planszowych dla dzieci, wspólne przygotowywanie dekoracji świątecznych, udział w jarmarku, jeśli takowy zostanie ogłoszony i wiele więcej.
 
Serca wielbicieli naszego koła kradną zawsze kartacze oraz przepyszne pierogi. Jednak my z czytelnikami kalendarzrolnikow.pl chcemy podzielić się nowoczesnym przepisem, bo takie jest nasze koło - podsumowuje Pani Dominika Kadelska, członkini KGW "Świderki".

Ser twarogowy z chili

Ser twarogowy z mleka, śmietany i jajek z dodatkiem chili! Idealny na kanapki oraz jako przystawka czy przekąska. 

Składniki:

  •     mleko 3,2% - 1 l
  •     śmietana 18% - 450 ml
  •     jajko - 6-7 sztuk
  •     sól - 2 łyżeczki
  •     cukier - płaska łyżka
  •     papryczki chili - 2 sztuki

1. Jajka roztrzepać lub zmiksować ze śmietaną, solą i cukrem. Śmietana powinna być kwaśna i gęsta - najlepiej wybrać śmietanę bez zbędnych dodatków w postaci zagęstników czy regulatorów kwasowości.
 
2. Do szerokiego garnka o grubym dnie wlać mleko, dodać śmietanę z jajkami oraz drobno posiekane chili i dokładnie wymieszać trzepaczką, podgrzewając na średnim płomieniu, na najmniejszym palniku kuchenki.
 
3. Kiedy w mleku zaczną pojawiać się drobne grudki, zmniejszyć ogień do minimum, przemieszać co 3-4 minuty, intensywnie roztrzepując na boki
 
4. Mleko zacznie się coraz bardziej ścinać, oddzielając skrzep białkowy od serwatki - wtedy trzepaczkę zastąpić łyżką lub łopatką z tworzywa albo drewnianą.
 
5. Ogrzewać mleko do chwili, kiedy skrzep zacznie być wyraźnie zbity w większe kawałki - mieszać delikatnie, zgarniając osad z dna garnka.
 
6. Zdjąć garnek z palnika i pozostawić ok. 5 minut, aby spokojnie mogła oddzielić się serwatka.
 
7. Ser przełożyć na sito wyłożone mokrą ściereczką, uciskając i wypełniając szczeliny. Owinąć ser (jak najciaśniej) brzegami ściereczki, nakryć talerzykiem mniejszym od średnicy sitka, obciążyć torebką cukru - im większe obciążenie, tym bardziej zwarty ser wyjdzie po odcieknięciu. Pozostawić sitko do odcieknięcia, ustawione nad garnkiem, na kilka godzin.
 
8. Włożyć do lodówki na całą noc, nie odwijając z mokrej ściereczki. Rano będzie gotowy do jedzenia. Smacznego! 
 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO