KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Wybieramy zdrowy ryż - biały czy brązowy?

Opublikowano 02.11.2022 r.
przez Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Ryż to podstawa pożywienia ponad połowy mieszkańców świata. Czym różni się ryż biały od brązowego i który jest zdrowszy? O tym warto wiedzieć.

Różnorodność ryżu

Rozróżnia się kilka tysięcy odmian ryżu - różnią się one kształtem, barwą i wielkością ziaren. Najwięcej uprawia się go w strefie tropikalnej i subtropikalnej. Dla Chińczyków, Indonezyjczyków czy też mieszkańców Azji Mniejszej, ryż to podstawowy produkt żywnościowy.
Najpowszechniej dostępny w sklepach jest ryż biały. Niestety, jest on znacznie mniej zdrowy niż ten koloru brązowego. Dlaczego? Ryż biały jest produktem przetworzonym - uzyskuje się go oddzielając od ryżu brązowego otręby. A to właśnie w nich, skrytych jest najwięcej witamin (zwłaszcza witaminy B1). Co więcej w procesie produkcji, ryż biały polerowany jest, dla połysku, talkiem lub glukozą. 

Ryż brązowy zawiera natomiast witaminę B1, wapń i żelazo. Obfituje także w błonnik. Dlatego zachęcamy, by przy następnych zakupach, rozejrzeć się za ryżem brązowym. Bez problemu można go dostać na stoiskach ze zdrową żywnością lub w sklepach z żywnością ekologiczną. Warto porównać oba produkty i zobaczyć jak bardzo się różnią.

Jak gotować brązowy ryż?

Uwaga! Ryż brązowy zachowuje się trochę inaczej podczas gotowania – jego przyrządzenie wymaga trochę więcej czasu. Aby zachować jak najwięcej witamin, nie powinno się zagotowywać go do postaci „pulpy” tylko pozostawić w formie lekko twardej.

Jaka alternatywa dla białego ryżu?

Jeżeli jednak wolicie pozostać przy ryżu białym można rozejrzeć się za ryżem poddanym metodzie parboilingu (na opakowaniu napisane jest Ryż Parboiled). Jak powstaje taki ryż? Ziarna nawilżane są pod bardzo wysokim ciśnieniem parą wodną. Dzięki temu najzdrowsze składniki, które znajdują się w okrywie ziarna przechodzą do środka.

Tylko sypki ryż, bez plastiku

Nie polecamy ryżu w plastikowych woreczkach. Nie powinno gotować się plastiku, a poza tym przyrządzany w ten sposób ryż zazwyczaj przybiera postać papki. Warto wiedzieć, że w takiej postaci zawiera mniej korzystnych składników niż w formie lekko twardej. 

Dla kogo potrawy z ryżu?

Dietetycy i naturaliści zalecają, by ryż brązowy do diety włączyły osoby cierpiące na dolegliwości jelitowe i biegunki. Jadać powinny go także osoby z nadciśnieniem tętniczym, skłonnościami do kamicy nerkowej czy też borykające się z chorobami skóry (np. łuszczycą).

Jaką potrawę przyrządzić z ryżu? 

Najprościej podawać go z różnymi sosami, ale można pokusić się o nieco bardziej oryginalne risotto. Co ciekawe, na bazie ryżu tworzy się także mniej kulinarne produkty, takie jak papier albo puder.

 

 
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO