KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Odkrywamy olej arachidowy

Opublikowano 20.11.2022 r.
przez Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Orzeszki ziemne kojarzą się przede wszystkim z popularną przekąską. Tymczasem na ich bazie uzyskać można także bardzo zdrowy olej arachidowy.

olej arachidowy

Olej arachidowy

Olej arachidowy jest stosunkowo mało znanym tłuszczem. Szkoda, gdyż może być znakomitym uzupełnieniem dla innych olejów roślinnych w naszej kuchni. W prawidłowo zbilansowanej diecie tłuszcze powinny pokrywać 1/3 naszego zapotrzebowania na energię. 

Ważne jest także by wykorzystywać różne rodzaje tłuszczy roślinnych. Każdy nich ma inną strukturą kwasów tłuszczowych – mieszając je możemy uzyskać odpowiedni bilans pomiędzy kwasami tłuszczowymi nasyconymi i nienasyconymi (jednonienasyconymi i wielonienasyconymi). Sięgając po oleje, wybierajmy produkty zimnotłoczone i nierafinowane. To gwarancja najwyższych wartości odżywczych. 

Olej arachidowy - właściwości

Olej arachidowy ma żółty kolor i charakterystyczny, lekko orzechowy smak i zapach. Wśród jego właściwości odżywczych najczęściej wymienia się zawartość zarówno nasyconych jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych (pomagają one zmniejszyć poziom cholesterolu i korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, co ważne nasze organizmy nie są w stanie ich wyprodukować więc musimy je dostarczać z żywnością) oraz witamin A i E. 

Co ciekawe, dodanie go do potraw wspomaga uczucie sytości, a także zmniejsza apetyt. To fakt bardzo istotny dla osób dbających o linię. Olej arachidowy zawiera także pozytywnie wpływające na kondycję serca: kwas foliowy magnez (polecany tym, którzy mają problemy ze stresem), miedź i potas. Jeden z jego składników, resweratrol, doceniony został przez naukowców za właściwości antyrakowe.

Jak wykorzystać olej arachidowy w kuchni? 

Świetnie nadaje się do sałatek, surówek, warzyw i najróżniejszych potraw podawanych na zimno. Sprawdza się jako dodatek do budyniu, ryżu z owocami, naleśników czy też racuchów. Można także na nim smażyć, ale nigdy w stopniu doprowadzającym do dymienia.

Olej arachidowy może być także kosmetykiem. Wykorzystywany jest przy masażach i jako dodatek do olejków do kąpieli. Poleca się go zwłaszcza osobom mającym problemy z suchą skórą oraz łupieżem. 
 

 

 
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO