Odkrywamy olej arachidowy

Olej arachidowy
Olej arachidowy jest stosunkowo mało znanym tłuszczem. Szkoda, gdyż może być znakomitym uzupełnieniem dla innych olejów roślinnych w naszej kuchni. W prawidłowo zbilansowanej diecie tłuszcze powinny pokrywać 1/3 naszego zapotrzebowania na energię.
Ważne jest także by wykorzystywać różne rodzaje tłuszczy roślinnych. Każdy nich ma inną strukturą kwasów tłuszczowych – mieszając je możemy uzyskać odpowiedni bilans pomiędzy kwasami tłuszczowymi nasyconymi i nienasyconymi (jednonienasyconymi i wielonienasyconymi). Sięgając po oleje, wybierajmy produkty zimnotłoczone i nierafinowane. To gwarancja najwyższych wartości odżywczych.
Olej arachidowy - właściwości
Olej arachidowy ma żółty kolor i charakterystyczny, lekko orzechowy smak i zapach. Wśród jego właściwości odżywczych najczęściej wymienia się zawartość zarówno nasyconych jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych (pomagają one zmniejszyć poziom cholesterolu i korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, co ważne nasze organizmy nie są w stanie ich wyprodukować więc musimy je dostarczać z żywnością) oraz witamin A i E.
Co ciekawe, dodanie go do potraw wspomaga uczucie sytości, a także zmniejsza apetyt. To fakt bardzo istotny dla osób dbających o linię. Olej arachidowy zawiera także pozytywnie wpływające na kondycję serca: kwas foliowy magnez (polecany tym, którzy mają problemy ze stresem), miedź i potas. Jeden z jego składników, resweratrol, doceniony został przez naukowców za właściwości antyrakowe.
Jak wykorzystać olej arachidowy w kuchni?
Świetnie nadaje się do sałatek, surówek, warzyw i najróżniejszych potraw podawanych na zimno. Sprawdza się jako dodatek do budyniu, ryżu z owocami, naleśników czy też racuchów. Można także na nim smażyć, ale nigdy w stopniu doprowadzającym do dymienia.
Olej arachidowy może być także kosmetykiem. Wykorzystywany jest przy masażach i jako dodatek do olejków do kąpieli. Poleca się go zwłaszcza osobom mającym problemy z suchą skórą oraz łupieżem.
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj |