KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Gęś faszerowana jabłkami - przepis KGW w Józefowie "Kwiat Józefowa"

Opublikowano 08.11.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Pyszna gęsina na Dzień św. Marcina to propozycja idealna! Rewelacyjny przepis na pieczoną gęś faszerowaną jabłkami poleca Koło Gospodyń Wiejskich w Józefowie "Kwiat Józefowa".

gęś faszerwoana jabłkami

Gęś faszerowana jabłkami - przepis KGW w Józefowie "Kwiat Józefowa"

Składniki:

  • 1 gęś o wadze co najmniej 5 kg
  • 1,5 łyżki soli
  • ½ łyżki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
  • 3 łyżki roztartego w dłoniach majeranku

Farsz:

  • 3 duże kwaśne jabłka (np. szara reneta)
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu balsamicznego
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić w ósemki, dodać żurawinę, miód, sos balsamiczny i mielony imbir, wszystko razem wymieszać.

Gęś oczyścić, przyprawić od środka solą, pieprzem i majerankiem, a na zewnątrz solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Nie nacierać na wierzchu majerankiem, bo on lubi się przypalać, a zważywszy na długi czas pieczenia jest to bardzo prawdopodobne. Do środka gęsi włożyć farsz i spiąć wykałaczkami albo szpilkami do mięsa. Nóżki związać sznurkiem albo grubą nitką. Tak przygotowaną gęś włożyć do lodówki na 12–24 godzin.

Pół godziny przed pieczeniem wyciągnąć gęś z lodówki, włożyć na blachę, wlać 1 szklankę wody i zostawić, aby nabrała temperatury pokojowej. W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni (góra – dół). Gęś wstawić do piekarnika (ułożyć na początku piersią do dołu) i piec 30 minut. Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec po 45 minut na każdy kilogram mięsa. Po zmniejszeniu temperatury dobrze jest gęś przykryć kawałkiem folii aluminiowej, żeby skórka się za mocno nie spiekła. Mniej więcej w połowie pieczenia obrócić gęś piersią do góry. W trakcie pieczenie często polewać gęś wytopionym tłuszczem (mniej więcej co 20 – 30 minut). 30 minut przed końcem pieczenia usunąć folię aluminiową i pozwolić, aby skórka się mocniej przypiekła. Wyciągnąć gęś z piekarnika i pozwolić jej "odpocząć” przez 10-15 minut. Gęś podawać z ulubionymi dodatkami. Życzymy smacznego świętowania! 
 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO