Jesienne przysmaki

Jesień to pora zmiennej pogody i zwiększonej podatności na choroby i infekcje. Warto więc do swojej diety włączyć rozgrzewające przyprawy, tj.: czosnek, imbir, cebulę, które nie tylko dodadzą niepowtarzalnego smaku potrawom, ale również wzmocnią naszą odporność. Myślę, ze większość z nas, w zimny jesienny dzień, nie pogardzi porcją rozgrzewającej zupy czy kawałkiem domowego ciasta do kawy lub herbaty. Ja nie, a Wy?
Zupa krem z pietruszki
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 250 ml mleka 3,2%,
- 2 pełne łyżki masła klarowanego lub zwykłego,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 800 g pietruszki,
- 400 g ziemniaków,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 0,5–1 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sok z cytryny.
Wykonanie: pietruszkę, ziemniaki obrać, pokroić w równą kostkę. W garnku rozgrzać masło i wrzucić pietruszkę. Smażyć, aż zacznie się na brzegach karmelizować. Dodać ziemniaki i smażyć jeszcze 15 minut. Dodać przeciśnięty czosnek i tymianek, smażyć chwilę. Wlać mleko i bulion, doprowadzić do wrzenia. Gotować aż ziemniaki zaczną się rozpadać. Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, gałką i cytryną. Chleb pokroić w kostkę skropić olejem, podpiec w piekarniku. Przed podaniem posypać natką.
Pulpety z warzywami
Składniki:
- 800 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 5 jaj,
- 15 łyżek kaszy manny,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 3 marchewki,
- 1 seler,
- 2 pietruszki,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- majeranek, sól, pieprz, tymianek.
- Sos: 0,5 l bulionu, 0,7 l przecieru pomidorowego, cebula, czosnek, sól, pieprz, majeranek, kozieradka lub kostka rosołowa.
Wykonanie: warzywa zetrzeć na tarce na grubych/średnich oczkach, dodać mięso i pozostałe składniki. Wyrobić pulpety. Składniki sosu wymieszać, wkładać do niego pulpety, gotować przez pół godziny.
Zrazy w sosie grzybowo-śliwkowym
Składniki:
- 700 g sznycli wieprzowych,
- 2 duże ogórki kiszone,
- 2 cebule,
- kromka ciemnego chleba,
- kilka suszonych lub świeżych grzybów,
- 4–5 suszonych śliwek,
- ostra musztarda,
- świeży rozmaryn, sól, świeżo mielony pieprz, olej.
Wykonanie: mięso rozbić na cienkie plastry, ogórki, cebulę, chleb pokroić w paski. Sznycle przyprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą, w środek kłaść kawałek cebuli, ogórka i chleba, listki rozmarynu, zawinąć i spiąć wykałaczką. Roladki przesmażyć z każdej strony na rumiano. Na patelnię dodać przekrojone śliwki, grzyby i rozmaryn. Wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas przewrócić. Przyprawić do smaku.
Biała kiełbasa inaczej
Składniki:
- 5 białych kiełbas,
- 10 dag boczku wędzonego,
- 5–6 suszonych pomidorów,
- 150 ml śmietany 30%,
- 2–3 łyżki kwaśnej śmietany,
- świeżo zmielony pieprz, majeranek, cebula, ząbek czosnku, zblanszowany brokuł, kiszony ogórek.
Wykonanie: kiełbasę sparzyć, obrać, pokroić w plastry. Boczek drobno pokroić i zrumienić. Dodać kiełbasę, podsmażyć. Wrzucić cebulę i czosnek. Chwilę przesmażyć. Doprawić świeżym pieprzem. Dorzucić posiekane pomidory i zalać śmietaną 30%. Gdy śmietana lekko odparuje, wsypać majeranek i kwaśną śmietanę. Na koniec wrzucić pokrojonego brokuła i ogórka kiszonego. Podawać z kopytkami lub kluskami ziemniaczanymi.
Sałatka Waldorf
Składniki:
- 2–3 winne jabłka,
- średni seler,
- 10 dag siekanych orzechów włoskich,
- sok z cytryny, majonez, sól, cukier, pieprz.
Wykonanie: selera obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach i chwilę zblanszować we wrzątku. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z majonezem i przyprawić do smaku solą i cukrem.
Obiadowa sałatka z buraków do słoików
Składniki:
- 5 kg buraków,
- 2 kg papryki,
- 1 kg cebuli.
- Zalewa: 1,5 szklanki octu 10%, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 1 łyżka soli.
Wykonanie: buraki ugotować prawie do miękkości, obrać i zetrzeć na takce o dużych oczkach. Cebulę i paprykę obrać i pokroić w kostkę. Składniki zalewy zagotować i wrzucić do niej paprykę i cebulę. Gotować 20 minut. Zalewę z warzywami dodać do poszatkowanych buraków, wymieszać i wkładać do czystych słoików. Pasteryzować 5–10 minut.
Ciasto dyniowe farmera
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- ¾ szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 2/3 szklanki oleju,
- 1 szklanka puree z dyni,
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
- 0,5 szklanki rodzynek,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- ¼ łyżeczki mielonych goździków (można pominąć),
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru, szczypta soli.
Wykonanie: piekarnik rozgrzać do 180°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Puree z dyni: dynię pokroić na kawałki, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut. Obrać i zmiksować, jeśli jest za rzadkie, to odparować wodę. Mąkę z sodą przesiać i wymieszać z przyprawami i cukrem, solą. Dodać orzechy, rodzynki, wymieszać. W drugiej misce wymieszać jajka, puree z dyni i olej. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i piec przez 65––70 minut, do tzw. suchego patyczka.
Muffinki z borówkami
Składniki:
- 0,5 l oleju,
- 50 g masła,
- 300 ml jajek,
- 170 g cukru brązowego lub białego,
- 800 g mąki,
- 50 g proszku do pieczenia,
- 250 ml mleka,
- aromat,
- borówki lub inne owoce.
- Mleko i jajka w temp. pokojowej.
Wykonanie: piekarnik rozgrzać do 180°C. Masło rozpuścić, jajka ubić chwilę z cukrem, dodać olej i masło. Wsypać sypkie składniki, wymieszać mikserem. Gotowe ciasto najlepiej wyciskać z rękawa cukierniczego lub worka do ¾ wysokości papilotek. W każdą babeczkę wciskać owoce. Piec w temp. 180°C, góra-dół, przez 23 minuty.
Milena Gawrońska
"Wieś Kujawsko-Pomorska", październik 2022 r. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do niego tutaj
|