KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • województwo łódzkie

WYSZUKIWARKA

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich "Na Obcasach"

Opublikowano 16.11.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Chęć działania na rzecz lokalnej społeczności oraz potrzeba integracji mieszkańców Lipowca Kościelnego, sprawiła, że powstało Koło Gospodyń Wiejskich "Na Obcasach". To dopiero początek ich wspólnej drogi, ale zaangażowanie, głowy pełne pomysłów i plany, jakie mają członkowie KGW, to gwarancja sukcesu.

kgw na obcasach w lipowcu kościelnym

Koło Gospodyń Wiejskich "Na Obcasach" 

Koło powstało 1 września br. z inicjatywy mieszkańców Lipowca Kościelnego. Obecnie liczy 36 członków, w tym mamy 5 panów. Przedział wiekowy jest różny, najmłodsza członkini ma 26 lat, a najstarsze panie są już emerytkami, pełnymi wigoru i chętnymi do działania. Ale ogólnie jesteśmy "młodym" kołem. Zarejestrowaliśmy nasze KGW w ARiMR, dzięki czemu uzyskaliśmy pieniądze, które pozwoliły nam na zakup najważniejszych urządzeń umożliwiających rozpoczęcie działalności - opowiadają członkowie Koła.

Działalność Koła Gospodyń Wiejskich "Na Obcasach" skupia się oczywiście wokół wzorcowych celów statutowych. Główną ideą jest jednak skupianie, współdziałanie i integracja mieszkańców Lipowca. Nasza działalność trwa dopiero 3 miesiące, ale braliśmy już udział w gminnym Święcie Ziemniaka, gdzie zdobyliśmy nagrodę publiczności. To nasz pierwszy mały sukces, który bardzo cieszy i daje motywację do kolejnych działań.

Spotykamy się raz w miesiącu, chyba że realizacja planowanych działań wymusza częstsze spotkania. W naszej grupie mamy osoby z różnymi talentami, pracujące w różnych miejscach bądź prowadzące własną działalność. Dlatego też staramy się godzić czas między pracę zawodową a pracę w kole, co często nie jest łatwe.

Bardzo cieszy, że mieszkańcy przyjęli nas miło, usłyszeliśmy słowa otuchy i wiemy, że trzymają za nas kciuki - za nas i za naszą działalność.

W najbliższych dniach czeka nas organizacja mikołajek dla dzieci, udział w konkursach kulinarnych, bożonarodzeniowe warsztaty rękodzielnicze oraz pierwsza wigilia koła.

Przepis na "Kruchy placek z batatami"

Spód: 250 g mąki, 3 łyżki cukru, szczypta soli, 100 g zimnego masła, 50 g smalcu lub masła, ok. 2-3 łyżek zimnej wody

Nadzienie: 750 g batatów, przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, szczypta startej skórki pomarańczy, cały cukier wanilinowy; 100 g masła, 1/2 szkl. białego cukru, 1/2 szkl. cukru trzcinowego, 1/2 szkl. mleka, 2 jajka

Dekoracja: 200 g mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 75 ml śmietanki kremówki 30%, orzechy, kakao

Przygotowanie: rozpoczynamy od zrobienia spodu - mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło oraz smalec. Zmiksować przez ok. 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta, można też rozcierać wszystko palcami lub siekać jak ciasto kruche. Dodać wodę i jeszcze przez chwilę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto się połączy w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę, rozpłaszczyć na placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1h.

 Nadzienie:  bataty umyć, zalać wodą i ugotować do miękkości, a następnie ostudzić i zdjąć skórkę. Miąższ włożyć do miski, dodać przyprawy i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać pokrojone w kosteczkę miękkie masło, cukier biały i trzcinowy, mleko i ponownie zmiksować na gładką masę. Dodać jajka i wymieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C góra-dół bez termoobiegu. Formę do pieczenia posmarować grubo masłem. Może to być forma na tartę o śr. 24-27cm. Ciasto rozwałkować na placek większy niż średnica formy. Ciastem wyłożyć spód i boki formy, brakujące miejsca można wylepić palcami. Spód podziurkować widelcem. Wylać masę, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec ok. 50-60 minut, wyjąć i ostudzić.

Dekoracja: mascarpone umieścić w misce razem z cukrem pudrem i śmietanką. Ubijać przez ok. 2-3 minuty aż krem zgęstnieje i nabierze puszystości. Krem umieścić na wierzchu tarty, delikatnie, miejscowo posypać kakao i udekorować orzechami. Życzymy smacznego!

Zachęcamy do obserwowania Koła Gospodyń Wiejskich "Na Obcasach" w mediach społecznościowych.

POWIĄZANE TEMATY:kgw w lipowcu kościelnym
kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO