"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich "Na Obcasach"

Koło Gospodyń Wiejskich "Na Obcasach"
Koło powstało 1 września br. z inicjatywy mieszkańców Lipowca Kościelnego. Obecnie liczy 36 członków, w tym mamy 5 panów. Przedział wiekowy jest różny, najmłodsza członkini ma 26 lat, a najstarsze panie są już emerytkami, pełnymi wigoru i chętnymi do działania. Ale ogólnie jesteśmy "młodym" kołem. Zarejestrowaliśmy nasze KGW w ARiMR, dzięki czemu uzyskaliśmy pieniądze, które pozwoliły nam na zakup najważniejszych urządzeń umożliwiających rozpoczęcie działalności - opowiadają członkowie Koła.
Działalność Koła Gospodyń Wiejskich "Na Obcasach" skupia się oczywiście wokół wzorcowych celów statutowych. Główną ideą jest jednak skupianie, współdziałanie i integracja mieszkańców Lipowca. Nasza działalność trwa dopiero 3 miesiące, ale braliśmy już udział w gminnym Święcie Ziemniaka, gdzie zdobyliśmy nagrodę publiczności. To nasz pierwszy mały sukces, który bardzo cieszy i daje motywację do kolejnych działań.
Spotykamy się raz w miesiącu, chyba że realizacja planowanych działań wymusza częstsze spotkania. W naszej grupie mamy osoby z różnymi talentami, pracujące w różnych miejscach bądź prowadzące własną działalność. Dlatego też staramy się godzić czas między pracę zawodową a pracę w kole, co często nie jest łatwe.
Bardzo cieszy, że mieszkańcy przyjęli nas miło, usłyszeliśmy słowa otuchy i wiemy, że trzymają za nas kciuki - za nas i za naszą działalność.
W najbliższych dniach czeka nas organizacja mikołajek dla dzieci, udział w konkursach kulinarnych, bożonarodzeniowe warsztaty rękodzielnicze oraz pierwsza wigilia koła.
Przepis na "Kruchy placek z batatami"
Spód: 250 g mąki, 3 łyżki cukru, szczypta soli, 100 g zimnego masła, 50 g smalcu lub masła, ok. 2-3 łyżek zimnej wody
Nadzienie: 750 g batatów, przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, szczypta startej skórki pomarańczy, cały cukier wanilinowy; 100 g masła, 1/2 szkl. białego cukru, 1/2 szkl. cukru trzcinowego, 1/2 szkl. mleka, 2 jajka
Dekoracja: 200 g mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 75 ml śmietanki kremówki 30%, orzechy, kakao
Przygotowanie: rozpoczynamy od zrobienia spodu - mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło oraz smalec. Zmiksować przez ok. 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta, można też rozcierać wszystko palcami lub siekać jak ciasto kruche. Dodać wodę i jeszcze przez chwilę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto się połączy w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę, rozpłaszczyć na placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1h.
Nadzienie: bataty umyć, zalać wodą i ugotować do miękkości, a następnie ostudzić i zdjąć skórkę. Miąższ włożyć do miski, dodać przyprawy i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać pokrojone w kosteczkę miękkie masło, cukier biały i trzcinowy, mleko i ponownie zmiksować na gładką masę. Dodać jajka i wymieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C góra-dół bez termoobiegu. Formę do pieczenia posmarować grubo masłem. Może to być forma na tartę o śr. 24-27cm. Ciasto rozwałkować na placek większy niż średnica formy. Ciastem wyłożyć spód i boki formy, brakujące miejsca można wylepić palcami. Spód podziurkować widelcem. Wylać masę, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec ok. 50-60 minut, wyjąć i ostudzić.
Dekoracja: mascarpone umieścić w misce razem z cukrem pudrem i śmietanką. Ubijać przez ok. 2-3 minuty aż krem zgęstnieje i nabierze puszystości. Krem umieścić na wierzchu tarty, delikatnie, miejscowo posypać kakao i udekorować orzechami. Życzymy smacznego!
Zachęcamy do obserwowania Koła Gospodyń Wiejskich "Na Obcasach" w mediach społecznościowych.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|