KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Narodowy Instytut Wolności
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Libertowskiej

Opublikowano 18.11.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Wieloletnia tradycja Koła, kształtowana od 1938 r., nie mogła zostać zaprzepaszczona, dlatego w 2015 r. zdecydowano o jego reaktywacji. Członkowie KGW w Woli Libertowskiej działają aktywnie do dziś i mają mnóstwo ambitnych planów na przyszłość. 

Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Libertowskiej

Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Libertowskiej

Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Libertowskiej zostało utworzone w 1938 r. Działalność KGW skupiała się wtedy na uprawie ogródków warzywnych i kwiatowych, organizacji kursów gotowania i pieczenia, wspólnym zbieraniu ziół, wiciu wieńców, robieniu dekoracji z płodów rolnych, urządzaniu biesiad przy tańcu i śpiewie, wspólnym darciu pierza. Od samego początku koło dbało o to, by we wsi kwitło życie społeczno-kulturalne. Reaktywacja koła nastąpiła w 2015 r. Obecnie w skład organizacji wchodzi 26 członkiń - informuje Pani Sylwia Płatek – Sekretarz KGW w Woli Libertowskiej. Koło jest zarejestrowane w ARiMR od 2019 r. (jako pierwsze w gminie), przez co mamy możliwość skorzystania z dotacji na realizację swoich działań statutowych. To niezwykle pomocne w rozwijaniu się Koła - dodaje Pani Sylwia.

Nasze Koło skupia się na aktywności społecznej, która przejawia się wieloma przedsięwzięciami: integracyjnymi, charytatywnymi, proekologicznymi itp. Koło ma na swoim koncie wiele takich wydarzeń, np. udział w Turnieju Miejscowości Gminy Żarnowiec, Święto Miodu, organizację Gminnej Biesiady Ludowej, „Andrzejki”, „Sylwestrowe  zabawy”, przygotowania kiermaszów świątecznych, konkursów, świąt gminy, integracyjne wycieczki krajoznawcze czy organizacja dla miejscowych dzieci Dnia Dziecka. Chętnie bierzemy udział w uroczystościach religijnych; co roku przygotowujemy wieniec dożynkowy oraz palmę wielkanocną. Priorytetem Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Libertowskiej jest wzbogacanie dorobku kulturalnego Gminy Żarnowiec oraz podtrzymywanie wiejskich, ludowych obyczajów i obrzędów, by móc przekazywać je następnym pokoleniom (najstarsza członkini ma 75 lat, najmłodsza – 2,5 roku).

W 2018 r. Koło reprezentowało Gminę Żarnowiec na Dożynkach Powiatowych w Ogrodzieńcu. W czasie pandemii zorganizowało Festyn w ramach Narodowego Programu Szczepień #SzczepimySie z KGW. Reprezentantki Koła miały również swój debiut w telewizji TVS, gdzie zaprezentowały działalność swej organizacji.

KGW z Woli Libertowskiej zdobyło tytuł najlepszego Koła Gospodyń Wiejskich w powiecie zawierciańskim oraz III miejsce w województwie śląskim w ramach plebiscytu „Mistrzowie AGRO” w 2019 r. - Panie reprezentowały miejscowość, gminę oraz powiat. Przewodnicząca Koła Ilona Hebdowska również zdobyła zaszczytny tytuł najlepszej Gospodyni Roku w powiecie zawierciańskim. 

W 2016 r. Koło wzięło udział w projekcie "Ochrona cennych ekosystemów południowej Polski i racjonalne ich udostępnianie" realizowanym przez Fundację Przyroda i Człowiek. Efektem współpracy jest uprawa mało znanych ziół i propagowanie ich wartości zdrowotnych wśród mieszkańców.  Ostatnim osiągnięciem było zwycięstwo w konkursie kulinarnym w II wojewódzkim etapie Bitwy Regionów. Aktualnie szykujemy się do ogólnopolskiego finału - III etapu konkursu, reprezentując tym samym województwo śląskie. Jesteśmy z tego powodu niezwykle dumne - podkreślają członkinie Koła.

W naszej organizacji panuje przyjacielska atmosfera. Spotykamy się średnio raz w tygodniu. Mamy stały kontakt na założonej grupie na Messenger. Razem aktywnie spędzamy czas uprawiając nordic walking, organizując spływ kajakowy, uczestnicząc w zajęciach zumby, oglądając wspólnie seanse filmowe, spędzając czas na kręgielni czy pokazach kosmetyczno-makijażowych.

Kilka pań posiada wyjątkowe talenty – robią wyśmienite sery wędzone, z mleka krowiego i koziego, nalewki, wykonują prace manualne z makramy, decoupage, haftowanie. Naszą działalność można obserwować na profilu na Facebooku, gdzie skrupulatnie zamieszczamy swoje osiągnięcia i aktywność.

Koło prężnie działa z zaprzyjaźnioną jednostką Ochotniczej Straży Pożarnej w Woli Libertowskiej. Wspólnie bierzemy udział w różnego rodzaju uroczystościach. Sympatykiem naszego koła jest również gospodarstwo mleczarskie Dalidówka, produkujące wyśmienite sery kozie, gdzie miałyśmy przyjemność zrealizować warsztaty serowarskie. Współpracujemy też ze świetnym koneserem win swojskich, który występuje na różnych wydarzeniach u naszego boku ze swymi produktami. Warto też wspomnieć naszą koleżankę artystkę - malarkę, która nas wspiera w różnych przygotowaniach i działaniach na rzecz Koła, i która posiada we wsi Galerię Sztuki prowadzoną ze swym ojcem.

Naszym priorytetem na chwilę obecną jest pełna mobilizacja do ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Bitwa Regionów", który odbędzie się w Warszawie. Ponadto chcemy dalej realizować nasze cele statutowe i służyć lokalnej społeczności - podsumowuje Pani Sylwia Płatek – Sekretarz KGW w Woli Libertowskiej.

Z czytelnikami kalendarzrolnikow.pl dzielimy się przepisem na zupę krem, dzięki której odniosłyśmy zwycięstwo w Konkursie "Bitwa Regionów".

 

„Aksamitny smak jesieni” – zupa krem z dyni na ostro    

Składniki:

  • ok. 1 kg dyni Hokkaido
  • 3 cebule
  • 1 główka czosnku
  • ok. 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • ¼ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • szczypta kurkumy
  • szczypta papryki słodkiej
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka plasterków świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • prażone pestki dyni i słonecznika
  • czipsy bekonowe
  • śmietana 12% do dekoracji
  • jadalne kwiaty do dekoracji

Wykonanie:
Dynię obrać i wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki. Skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem, upiec w piekarniku do miękkości. Wraz z dynią upiec czosnek zawinięty w folię aluminiową. Cebulę usmażyć na złoty kolor. Zblendować składniki: dynię, cebulę, czosnek, imbir. Pulpa dyniowa będzie dość gęsta, wówczas należy ją podlać wywarem wedle uznania (w zależności czy chcemy gęsty czy rzadki krem). Zbledowaną zupę przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą, pieprzem cayenne, cytrynowym, papryką słodką, kurkumą, sosem sojowym. Na suchej patelni prażymy pestki dyni i słonecznika. Plastry boczku smażymy z obu stron, nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. 
Dekorujemy śmietaną, pestkami dyni i słonecznika, czipsami bekonowymi i jadalnym kwiatem. Zupa krem rozgrzeje i zaspokoi każde podniebienie!


Bieżącą działalność Koła można obserwować na stronie KGW Wola Libertowska.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO