Mięso z laboratorium bezpieczne dla ludzi?

Mięso z laboratorium
FDA prowadzi postępowanie związane z dopuszczeniem mięsa z laboratorium na wniosek UPSIDE Foods. Jak informuje KIPDiP, FDA wyraziła opinię, że produkty mięsne z laboratorium w niedalekiej przyszłości mogą stać się powszechne na rynku amerykańskim.
Mięso laboratoryjne jest istotnym kompromisem pomiędzy mięsem pozyskiwanym tradycyjnie poprzez chów i ubój kurcząt, a tak zwanym „mięsem roślinnym”, czyli mieszaniną roślinnych składników smakiem przypominających mięso. Dla organizacji prozwierzęcych taki rodzaj mięsa jest bowiem mięsem pozyskiwanym etycznie, ponieważ do hodowli laboratoryjnej potrzeba bardzo niewielkiej ilości komórek pozyskanych od żywych ptaków. Co więcej, mięso wyhodowane w laboratorium jest identyczne chemicznie oraz smakowo z mięsem kurcząt dostarczanych do skupu żywca. Jedyną różnicą jest forma. O ile bowiem tradycyjne mięso z kurcząt ma formę tuszek, piersi, skrzydełek czy nóg, o tyle mięso laboratoryjne stanowi bezkształtną masę, która w niczym nie przypomina tradycyjnego asortymentu. Doskonale nadaje się jednak do dań z kurcząt - czytamy.
Źródło: KIPDiP
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|