KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich w Lebiedziewie

Opublikowano 05.12.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Poznajcie Koło Gospodyń Wiejskich w Lebiedziewie! To grupa aktywnych, pełnych energii i chętnych do współpracy Pań. O działalności KGW opowiedziała nam jego przewodnicząca - Pani Ewelina.

kgw w lebiedziewie

Koło Gospodyń Wiejskich w Lebiedziewie

Nazywam się Ewelina i jestem przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich Lebiedziewie. Kołem kręcimy wspólnie z Moniką i Dancią, a funkcjonujemy od 2021 roku. Nasze Koło tworzą kobiety gospodarne, zaradne i wyjątkowe: 22 Panie z naszej wsi oraz trzy Panie z sąsiedniej miejscowości. Jesteśmy dość aktywne. Ciągle poszukujemy nowych pomysłów na promocję własną, wsi i gminy. Próbujemy integrować mieszkańców, czyniąc przy tym dużo dobra, np. poprzez organizowanie różnych akcji, spotkań integracyjnych. Podczas zakładania KGW podjęłyśmy decyzję o rejestracji naszego Koła w ARiMR. Rejestracja przebiegła pomyślnie i Koło zostało zarejestrowane. Proces ten nie był trudny, a dodatkowo otrzymałyśmy wsparcie finansowe - informuje Przewodnicząca KGW. 

W ciągu roku podjęłyśmy kilka inicjatyw lokalnych, prezentując naszą wieś. Uczestniczyłyśmy w festiwalach, pokazach, konkursach organizowanych przez naszą gminę Terespol, na których prezentowałyśmy nasze regionalne specjały kulinarne, rękodzieło, tj. prace wykonane na szydełku, tkane, obrazy na drewnie. Na swoim koncie mamy udział w "Bitwie Regionów” na szczeblu powiatowym oraz w konkursie marki "Szczęśliwa farma”. Poza tym zapraszamy naszą lokalną społeczność, szczególnie dzieci i młodzież, do wspólnej zabawy poprzez organizację: mikołajek z wykonaniem ozdób świątecznych, ferii zimowych i smażenie faworków czy spotkania z tradycją integrujące mieszkańców wsi. W obecnym roku organizowałyśmy również "Akcję sprzątania wsi" i "Zbiórkę plastikowych nakrętek". 

Należąc do Koła Gospodyń Wiejskich, mamy możliwość rozwijać się na wielu szczeblach. Nasze panie posiadają różne zdolności począwszy od kulinarnych, rękodzieła, zdolności artystyczne po nawiązywanie relacji z ludźmi, promując naszą działalność. Spotkania organizujemy w naszej świetlicy średnio raz w miesiącu. Podczas spotkań dzielimy się wiedzą, pomysłami, przekazujemy tradycję, wspieramy się wzajemnie, a wszystko to odbywa się w wesołej, przyjaznej atmosferze. Dobrze czujemy się w swoim towarzystwie.

Nasza działalność odbierana jest przez mieszkańców bardzo pozytywnie. Spotykamy się z życzliwością i aprobatą, a także wsparciem mieszkańców, co dodaje nam energii do dalszego działania.


 

Teraz stawiamy na dalszy rozwój naszej wsi. Planujemy organizacje Dnia Kobiet, Dnia Dziecka, spotkań tematycznych. W naszych planach jest jeszcze wiele pomysłów, które mam nadzieję zrealizujemy - podsumowuje Pani Ewelina.

Z czytelnikami kalendarzrolnikow.pl chcemy podzielić się przepisem kulinarnym na Pierekaczewnik, inaczej stulistnik. Jest to danie kuchni tatarskiej. Tatarzy mieszkali niegdyś na Podlasiu, a także na terenie naszej wsi. Ten tatarski pieróg nie jest zwykłym małym pierożkiem, a dużym około 3 kilogramowym zawijańcem. To danie pracochłonne, ale jego smak rekompensuje cały włożony wysiłek. Zachęcamy do wypróbowania, naprawdę warto.

Pierekaczewnik

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 1/2 litra wody

Mąkę przesiać, dodać żółtka, sól, olej, wodę, dobrze wyrobić ciasto. Odstawić na 20 minut. Podzielić na 6 części, przykryć ściereczką. Wałkować płaty ciasta o średnicy ok. 70 cm, grubości 1mm. Każdy płat przykryć ściereczką.

Farsz:    

  • 1 kg wołowiny, baraniny, gęsiny lub udźca z indyka (nie mieszać mięs)
  • maks. 350 g cebuli
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: 750 g masła lub tłuszczu gęsiego

Mięso i cebulę bardzo drobno posiekać, przyprawić, dobrze wymieszać. Pierwszy płat ciasta posmarować obficie stopionym masłem, przykryć kolejnym płatem, każdy smarować masłem. Na ostatni płat wyłożyć farsz mięsny, zwinąć roladę, a następnie całość w kształt ślimaka, wyłożyć do wysmarowanej masłem okrągłej formy. Polać pozostałym masłem. Piec ok. 2-2,5 godziny w prodiżu lub w piekarniku w 180 st. C ok. 60-80 min. Smacznego!

 

Zachęcamy do obserwowania Koła Gospodyń Wiejskich w Lebiedziewie na Facebooku.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj