Surówki i sałatki z żurawiną - garść kulinarnych inspiracji
Żurawina
Żurawiny występują prawie w całej Europie Północnej i Środkowej, na Uralu, Syberii, Kamczatce, Aleutach, Grenlandii oraz tych częściach Ameryki Północnej, gdzie jest zimno. Amerykanie eksportują je w dużych ilościach, jako „owoce Arktyki”. W Rosji produkuje się z żurawin tzw. kwas – orzeźwiający napój, bijący swoją popularnością wszystkie inne. U nas żurawiny popadły ostatnio w zapomnienie: jako dodatek do mięs zostały wyparte przez borówki.
Żurawiny do mięsa
Składniki: 1000 g żurawin, 500 g cukru
Sposób przygotowania: Żurawiny należy dokładnie przebrać, opłukać i wrzucić do rondla, trochę rozgniatając je drewnianą łyżką. Gdy puszczą sok, wsypać cukier, mieszać i smażyć na małym ogniu, aż owoce zrobią się „szkliste”. Gorącym dżemem napełnić nieduże, wyparzone słoiczki, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Podawać do mięsa i drobiu, dodawać do surówek i sałatek.
Zimowa sałatka z żurawinami
Składniki: 6 niedużych ziemniaków, szklanka kwaszonej kapusty, 50 g żurawin, 3 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy, łyżeczka musztardy, sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania: Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Żurawiny opłukać, osączyć na sicie, ugniatać drewnianą łyżką na miazgę. Kapustę lekko odcisnąć, pokroić i wymieszać z żurawinami. Olej rozrobić z musztardą, doprawić solą, pieprzem i cukrem; polewać tym sosem kapustę z żurawinami. Na koniec dodać ziemniaki i delikatnie wymieszać. Podawać po 30 minutach, żeby się „przegryzły smaki”.
Surówka z kapusty z żurawinami
Składniki: 200 g białej kapusty, szklanka żurawin, 2 nieduże winne jabłka, szklanka śmietany, sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania: Żurawiny opłukać, osuszyć na sicie i ugnieść drewnianą łyżką na miazgę. Kapustę opłukać, drobno poszatkować i posolić. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć grubo na tarce i natychmiast wymieszać z żurawinami, aby nie zdążyły ściemnieć. Gdy kapusta zmięknie, wymieszać ją z jabłkami i żurawinami, dodać śmietanę. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Żurawinowa surówka z jarzynami
Składniki: 1-2 szklanki żurawin, 1-2 marchewki, rzepa, nieduży seler, cukier i pieprz
Sposób przygotowania: Żurawiny opłukać i rozgnieść drewnianą łyżką na miazgę. Oskrobaną marchew, rzepę i seler zetrzeć grubo na tarce i szybciutko (żeby nie ściemniały!) wymieszać z miazgą żurawinową. Doprawić do smaku cukrem i szczyptą pieprzu.
Surówka z marchwi i żurawin
Składniki: 3 spore marchewki, pół szklanki żurawin, 2 łyżki tartego chrzanu, 2-3 łyżki śmietany, sól, cukier
Sposób przygotowania: Żurawiny opłukać, osuszyć na sicie i rozgnieść wałkiem lub drewnianą łyżką na miazgę. Oskrobaną marchew zetrzeć grubo na tarce. Wymieszać marchew, chrzan i żurawiny, dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą i cukrem
Sałatka z gruszek i żurawin
Składniki: 500 g soczystych gruszek, szklanka żurawin, szklanka cukru, 2-3 goździki
Sposób przygotowania: Z cukru, goździków i szklanki wody zagotować syrop, wyjąć z niego goździki. Żurawiny opłukać, osuszyć na sicie, zgnieść na miazgę i dodać do zdjętego z ognia syropu. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne i również wrzucić do gorącego syropu. Nie gotować! Odstawić do ostygnięcia. Podawać schłodzone po 2 godzinach.
Pycha. Ja uległam pokusie, a Wy?...
Anna Gołaszewska
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|