KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Unia do 2032 roku: mniej zwierząt hodowlanych, mniejsza produkcja roślinna

Opublikowano 11.12.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
W ciągu ostatnich dwóch lat odporność unijnego sektora rolnego została wystawiona na ciężką próbę. Oprócz zakłóceń w handlu i wzrostu cen towarów spowodowanego ożywieniem po Covid, rosyjska inwazja na Ukrainę doprowadziła do jeszcze wyższych cen surowców i energii. W rezultacie inflacja żywności gwałtownie wzrosła, a handel został dodatkowo zakłócony. Ponadto zmiany klimatu skutkują częstszymi niekorzystnymi i ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi oraz wybuchami chorób zwierząt.

W taki sposób zaczyna się prognoza na najbliższe 10 lat dla wszystkich sektorów rolnictwa, którą to prognozę przygotowała Komisja Europejska. Zwraca uwagę prognozowane zmniejszenie hodowli, a co za tym idzie zmniejszenie popytu na zboża paszowe. 

- Przewiduje się, że całkowita powierzchnia zbóż w UE zmniejszy się nieznacznie do 57,2 mln hektarów do 2032 r., co będzie spowodowane spadkiem zbiorów jęczmienia i kukurydzy. UE pozostanie eksporterem netto pszenicy i jęczmienia oraz importerem netto kukurydzy i ryżu - poinformowała Komisja Europejska. - Jeśli chodzi o nasiona oleiste, przewiduje się, że produkcja UE wyniesie 33,0 mln ton w 2032 r., co oznacza wzrost o 2,8 mln ton w stosunku do lat 2020-22 (+9,3%).

W sektorze mlecznym, oczekiwany jest wzrost udziału alternatywnych systemów produkcji (w przeciwieństwie do intensywnych i konwencjonalnych). Ponieważ faworyzuje się produkcję ekstensywną w celu rozwiązania problemów środowiskowych, oczekuje się, że liczba stad mlecznych spadnie, co doprowadzi do spadku produkcji mleka w UE o 0,2% rocznie do 2032 r. Produkcja mięsa także będzie mniejsza. 

- Pomimo tych zmian oczekuje się, że spożycie mięsa w UE spadnie (-1,5 kg na mieszkańca rocznie), przy czym szczególnie dotknie to wołowinę, a wieprzowinę częściowo zastąpi drób. Ten ostatni sektor jest właściwie jedynym, który rozwija się pod względem produkcji i konsumpcji. Wynika to ze zdrowszego wizerunku drobiu w porównaniu z innymi mięsami, większej wygody przygotowania, braku religijnych ograniczeń w jego spożywaniu oraz relatywnie niższej ceny - informują unijni komisarze.

Całkowita liczba krów w UE ma się zmniejszyć o 2,8 miliona sztuk (9,1%).  Przewiduje się też, że produkcja wieprzowiny będzie spadać o 1% rocznie w latach 2022–2032, co odpowiada 2,2 mln ton w całym okresie.

- Zmniejszenie obsady zwierząt gospodarskich w UE mogłoby zmniejszyć średnie unijne emisje amoniaku z rolnictwa nawet o 11%, a średnie zanieczyszczenie azotanami na hektar nawet o 12% - ocenia Komisja Europejska.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj