Warsztaty kulinarne z Katarzyną Gubałą dla KGW w Gośniewicach
Warsztaty kulinarne dla Koła Gospodyń Wiejskich w Gośniewicach
Od słodkości zaczęliśmy jeden z dwóch dni warsztatów kulinarnych. Zależało mi na opowiedzeniu jak najwięcej o tym, który cukier jest zdrowy, jak słodzić i czy jest możliwość zrobienia zdrowych słodyczy. Koła Gospodyń Wiejskich często pieką ciasta, torty i słodkie przekąski podczas dożynek i innych lokalnych wydarzeń. Okazuje się, że słodycze mogą zawierać mniej cukru i być zdrowsze - mówi Pani Katarzyna Gubała, prowadząca warsztaty - ekspert kuchni roślinnej, diet coach i osobowość telewizyjna.
Warsztaty odbyły się w dniach 17-18 listopada 2022 r. Podczas szkolenia dowiedziałyśmy się wielu ciekawych rzeczy związanych z kuchnią roślinną, ale nie tylko. Były to informacje o stosowanych w żywności konserwantach, o zamiennikach cukru (można było ich spróbować), o rodzajach soli. Miałyśmy okazję poznać alternatywy dla zwykłej kawy, próbując kawy z tapinamburu, cykorii czy żołędziówki. Dowiedziałyśmy się również, jak dieta wpływa na nasze zdrowie i czym zastąpić białko z mięsa. W części praktycznej przygotowywałyśmy pod kierownictwem Pani Kasi przeróżne dania wegańskie. Było pesto z natki pietruszki, smalec z fasoli, roladki z hummusem, babeczki, tofucznica, wegehamburgery z wege majonezem, makaron z serem z ziemniaka, zupa z siemienia, przepyszne brownie z czerwoną fasolą, krem czekoladowy a'la nutella, chłodnik z kiszonek, pasztet na winie (z tego co się nawinie) i wiele innych przepysznych potraw - opowiada Pani Monika Fruba, Przewodnicząca KGW w Gośniewicach.
Zdrowa kuchnia to także odpowiednio zbilansowane śniadanie. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich były bardzo ciekawe nowości. Dlatego pozwoliliśmy sobie na smarowidła z odrobiną szaleństwa. Było wysokobiałkowe tofu, ciecierzyca w hummusie, a nawet roślinna pasztetowa. Ta ostatnia szczególnie do gustu przypadła męskiej załodze uczestniczącej w szkoleniu - przyznała Katarzyna Gubała.
Na koniec same chciałyśmy zaprezentować Pani Kasi owoce naszej pracy i wiedzy, ofiarując podpisane jabłka kilku uprawianych przez nas odmian - bo przecież nasza miejscowość Gośniewice leży w sercu zagłębia sadowniczego grójecko-wareckiego. Pochwaliłyśmy się również stworzonymi przez nasze Koło Gospodyń naturalnymi przetworami owocowymi i warzywnymi sprzedawanymi przez nas pod marką Smaki Gośniewic. Pani Kasia to bardzo sympatyczna i ciepła osoba o wielkiej wiedzy i umiejętnościach. Mamy nadzieję, że nie była to jej ostatnia wizyta w naszej miejscowości i że odwiedzi jeszcze nasze KGW Gośniewice (obiecała wpaść jak tylko zakwitną nasze jabłonie) - dodaje Pani Monika.
Szkolenie ze zdrowego odżywiania nie byłoby możliwe, gdyby nie dofinasowanie z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. W każdym powiatowym oddziale znajduje się odpowiednia komórka, która wspiera Koła Gospodyń Wiejskich w uzyskaniu dotacji dla KGW oraz pomaga w przygotowywaniu dokumentów - informują członkowie Koła.
Warsztaty kulinarne dla Twojego KGW!
Twoje KGW również chciałoby wziąć udział w warsztatach kulinarnych z Katarzyną Gubałą? Zapraszamy do kontaktu - napisz do nas na kontakt@kalendarzrolnikow.pl, a my prześlemy szczegółową ofertę.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|