Kurpiowska Wigilia - przepisy poleca Koło Gospodyń Wiejskich w Dębinach

Potrawy wigilijne zostały przygotowane podczas warsztatów kulinarnych „Kurpiowska wigilia – świąteczne gotowanie z Haliną Witkowską”, które odbyły się 5 grudnia 2021 r. w świetlicy wiejskiej w Dębinach. Warsztaty zgromadziły ok. 30 osób, wśród których byli mieszkańcy miejscowości Ciski, Dębiny i okolicznych wiosek oraz goście specjalni – Panie z KGW w Zaborzu „Zaborzanie”.
Koło Gospodyń Wiejskich w Dębinach "Nad Stawem" podzieliło się z czytelnikami kalendarzrolnikow.pl przepisami na tradycyjne kurpiowskie dania wigilijne.
Przepis na kotlety gryczane
Sekret tych kotletów polega na tym, że kasza gryczana gotowana jest razem z grzybami i dzięki temu nabiera wyjątkowego aromatu i koloru.
Składniki:
• 2 torebki kaszy jęczmiennej
• 3 torebki kaszy gryczanej prażonej
• duża garść suszonych grzybów, do smaku można również dodać pieczarki
• 2 cebule usmażone na wigilijnym oleju rzepakowym
• 7 jajek
• 1 opakowanie bułki tartej
• pieprz, sól do smaku
Przygotowanie: grzyby wymoczyć w wodzie. Zagotować wodę w dużym garnku. Włożyć wymoczone grzyby oraz obie kasze. Gotować do miękkości kaszy, odcedzić. Kaszę lekko ostudzić, żeby można było wyrobić z niej masę do uformowania kotletów. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli używamy pieczarek, to należy je zetrzeć na jarzynowych oczkach i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na wigilijnym oleju rzepakowym. Dodać do kaszy. Następnie dodać jajka oraz partiami bułkę tartą, do momentu, aż masa będzie dość zwięzła i będzie można z niego formować kotlety. Rozgrzać patelnię, kotlety obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.
Ciasto na pierogi wigilijne
Składniki:
• 1 kg mąki
• 15 g drożdży
• 2 łyżeczki cukru
• letnia woda
• szczypta soli
Przygotowanie: drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i dwie łyżki mąki, poczekać chwilę, aż rozczyn urośnie. Mąkę przesiać do miski i dodać rozczyn oraz sól. Zagnieść ciasto, do momentu aż będzie elastyczne.
Przepis na farsz pieczarkowo-gryczany do pierogów
Składniki:
• 2 torebki kaszy gryczanej prażonej
• 1,5 kg pieczarek lub spora garść suszonych grzybów
• 2 średnie cebule
• pieprz, sól
Przygotowanie: Kaszę ugotować do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, lekko ostudzić. Pieczarki umyć i zatrzeć na tarce jarzynowej, podsmażyć, aż odparuje cała woda, dodać do kaszy. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju rzepakowym. Dodać do kaszy. Doprawić solą i pieprzem.
Przepis na farsz serowo-gryczany do pierogów
Składniki:
• 2 torebki kaszy gryczanej prażonej
• 0,5 kg twarogu krajanki
• 2 średnie cebule
• Pieprz, sól
Przygotowanie: Kaszę ugotować do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, lekko ostudzić. Rozgnieść ser i dodać do niego kaszę. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju rzepakowym. Dodać do kaszy. Doprawić solą i pieprzem.
Przepis na farsz makowy do pierogów
Składniki:
• masa makowa z puszki lub mak niebieski sparzony i zmielony trzykrotnie
• płatki migdałowe do zagęszczenia masy
• kilka kropli olejku migdałowego
Kurpiowska kapusta wigilijna
Składniki:
• 1 kg kiszonej kapusty (może być z marchewką)
• 1 torebka kaszy jęczmiennej
• duża garść suszonych grzybów
• 2 średnie cebule
• rzepakowy olej wigilijny
• Pieprz, sól
Przygotowanie: grzyby wymoczyć i ugotować. Kapustę opłukać, przełożyć do garnka, dodać niewielką ilość wody i gotować. W międzyczasie pokroić cebulę, podsmażyć na oleju, dodać do kapusty. Pod koniec gotowania dodać opłukaną kaszę jęczmienną.
Życzymy smacznego świętowania!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|