Świąteczny cytrynowiec Rossoski - przepis KGW w Rossoszu
Opublikowano 13.12.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości. Sernik, makowiec, miodownik - a co powiecie na pyszny cytrynowiec? Swoim przepisem dzieli się Koło Gospodyń Wiejskich w Rossoszu.
Cytrynowiec rossoski
Ciasto:
- 4 jaja
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
Wykonanie: Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać resztę składników i upiec biszkopt.
Masa:
- 2 budynie śmietankowe
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szkl. cukru
- 0,5 l wody
- 1 masło
- 1 cytryna
Wykonanie: Ugotować budyń z 0,5 l wody z sokiem z cytryny i cukrem. Do zagotowanego budyniu wsypać galaretkę cytrynową, dobrze wymieszać i odstawić do całkowitego ostudzenia okrywając folią spożywczą, aby zapobiec powstaniu „kożucha”. Utrzeć masło do białości, dodać zimny budyń i sok z cytryny do smaku.
Masa śmietanowa:
- 0,5 l śmietany 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 0,5 szkl. wody
Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 0,5 szkl. wrzącej wody, ubić śmietanę, dodać ostudzoną galaretkę.
Dodatkowe składniki:
- 1 opakowanie herbatników
- Lukier
Połączenie:
Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, na to masę śmietanową. Na wierzch wyłożyć herbatniki i polukrować. Smacznego!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|