KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Świąteczny cytrynowiec Rossoski - przepis KGW w Rossoszu

Opublikowano 13.12.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości. Sernik, makowiec, miodownik - a co powiecie na pyszny cytrynowiec? Swoim przepisem dzieli się Koło Gospodyń Wiejskich w Rossoszu. 

Cytrynowiec rossoski

Ciasto:

  • 4 jaja
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie: Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać resztę składników i upiec biszkopt.

Masa:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szkl. cukru
  • 0,5 l wody
  • 1 masło
  • 1 cytryna

Wykonanie: Ugotować budyń z 0,5 l wody z sokiem z cytryny i cukrem. Do zagotowanego budyniu wsypać galaretkę cytrynową, dobrze wymieszać i odstawić do całkowitego ostudzenia okrywając folią spożywczą, aby zapobiec powstaniu „kożucha”. Utrzeć masło do białości, dodać zimny budyń i sok z cytryny do smaku.

Masa śmietanowa:

  • 0,5 l śmietany 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 0,5 szkl. wody

Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 0,5 szkl. wrzącej wody, ubić śmietanę, dodać ostudzoną galaretkę.

Dodatkowe składniki:

  • 1 opakowanie herbatników
  • Lukier

Połączenie:
Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, na to masę śmietanową. Na wierzch wyłożyć herbatniki i polukrować. Smacznego!

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj