KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich w Sampławie

Opublikowano 13.12.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
KGW w Sampławie to mała społeczność, w której każdy czuje się dobrze, może rozwijać swoje pasje i z powodzeniem działać na rzecz lokalnej społeczności. Specjalnością tego Koła są wyśmienite pierogi, które podbiły już serca wielu smakoszy. 

kgw sampława

Koło Gospodyń Wiejskich w Sampławie

Koło Gospodyń Wiejskich w Sampławie (województwo warmińsko-mazurskie, gmina Lubawa) powstało w 2017 r. KGW Sampława to mała społeczność, w której można rozwijać swoje talenty i zainteresowania. Specjalnością Koła są pierogi, które znalazły się już na wielu stołach i podbiły serca wielu smakoszy. Poza kulinariami Panie z KGW Sampława zajmują się rękodziełem oraz kontynuują tradycję wykonywania wieńców dożynkowych. Koło angażuje się również w organizację wydarzeń dla społeczności lokalnej, w tym corocznych pikników rodzinnych, kiermaszów, festynów, dożynek oraz akcji charytatywnych. Nasza działalność polega także na prowadzeniu warsztatów kulinarnych, artystycznych m.in dla dzieci i młodzieży, osób niepełnosprawnych oraz seniorów. Kultywując tradycyjne przepisy kulinarne, KGW przygotowuje potrawy regionalne, którymi reprezentuje Gminę podczas uroczystości gminnych oraz krajowych. Nasze Koło Gospodyń zarejestrowane jest już w ARiMR - opowiada Pani Agnieszka Dombrowska, przewodnicząca KGW Sampława.

KGW Sampława współpracuje z organizacjami samorządowymi, oświatowymi i NGO. Corocznie Koło bierze udział w konkursie kulinarnym "Kuchnia Ziemi Lubawskiej" organizowanym przez Ośrodek Pomocy Gminy Lubawa oraz Lokalną Grupę Działania Ziemia Lubawska. Członkinie KGW Sampława biorą udział w szkoleniach związanych ze specyfikacją działalności kół gospodyń wiejskich. W ten sposób pozyskują środki na swoją działalność statutową. 

Wśród naszych największych osiągnięć można wymienić, m.in. miejsce w finałowej dwunastce konkursu "Kulinarna Biblia Polskich Potraw Tradycyjnych", organizowanego przez kwartalnik "Moja Wieś" (karmuszka warmińsko-mazurska zupa gulaszowa). Zajęłyśmy także I miejsce w konkursie Kulinarnym "Kuchnia Ziemi Lubawskiej" ( pierogi z farszem z dziczyzny ze skrzeczkami, ciastka amerykany, zupa warmińska). Ponadto dotarłyśmy do półfinału konkursu ogólnopolskiego "Bitwa Regionów" organizowanego przez KOWR (karmuszka) oraz półfinału konkursu kulinarnego na Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich "Polska Od Kuchni"( pierogi po wiejsku - nasz autorski przepis).


Członkinie KGW Sampława mają różne talenty m.in. kulinarne, artystyczne. Biorą udział w konkursach kulinarnych, prowadzą warsztaty kulinarne, artystyczne z dziećmi, młodzieżą , seniorami oraz osobami niepełnosprawnymi. Kontynuujemy tradycje wyrobu wieńców dożynkowych. Spotkania odbywają się w świetlicy wiejskiej, gdzie KGW Sampława ma swoją siedzibę. Relacje w kole gospodyń są dobre, Panie są dla siebie wsparciem, starają się pomagać sobie wzajemnie. Są pracowite i bardzo pomysłowe. Myślę, że jesteśmy dobrze odbierane przez mieszkańców. Znane jesteśmy w całej gminie z naszej aktywności społecznej - podsumowuje Pani Agnieszka Dombrowska.

Czytelnikom kalendarzrolnikow.pl przedstawiamy przepis na Karmuszkę. To warmińsko–mazurska zupa gulaszowa o słodko-kwaśnym smaku. Jest połączeniem dwóch kuchni: polskiej – w postaci tradycyjnego wywaru rosołowego, domowej śmietany i ziół oraz kuchni niemieckiej – dzięki obecności fasoli, kapusty i mięsa.


Karmuszka - przepis

Składniki:

  • 50-60 dag mięsa gulaszowego (np. łopatka, szynka)             
  • 2 liście laurowe
  • 20 dag białej fasoli Jaś                                                                 
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 20 dag boczku wędzonego                                                         
  • 3 łyżki posiekanej naci pietruszki
  • 30 dag kapusty białej                                                                     
  • 3 marchewki                                                                                  
  • 1 łyżeczka cukru
  •  2 pietruszki                                                                                      
  • 1-2 łyżki mąki     
  • kawałek selera                                                                               
  • sól, pieprz
  • 2 duże cebule                                                                                 
  • pieprz ziołowy
  • 200 g koncentratu pomidorowego                                            
  • smalec do smażenia
  • pół szklanki kwaśnej śmietany             


Karmuszka - sposób przygotowania

Fasolę moczymy całą noc, następnie gotujemy, aż będzie miękka i pozostawiamy w wywarze. Mięso kroimy w większą kostkę, obtaczamy lekko w mące i obsmażamy, aż się zarumieni. Boczek kroimy w kostkę i również podsmażamy na tłuszczu wraz z pokrojoną  w kostkę cebulą. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w słupki lub cienkie plasterki. Kapustę kroimy w większą kostkę. Mięso wraz z tłuszczem ze smażenia, boczek z cebulą
oraz pozostałe warzywa wrzucamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Potrawę zalewamy wrzątkiem i dusimy tak długo, aż mięso będzie kruche. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, fasolę wraz z wodą, w której się gotowała oraz cukier do smaku. Zaprawiamy śmietaną i zagotowujemy. Gęstość potrawy dostosowujemy do własnych upodobań. Potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z chlebem. 

 

Więcej o działalności KGW w Sampławie znajdziecie na stronie Facebook.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj