KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Miodownik od Koła Gospodyń Wiejskich w Imbramowicach

Opublikowano 13.12.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Miodownik od Koła Gospodyń Wiejskich w Imbramowicach

„Miodownik”

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 dag cukru 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g masła lub margaryny 
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 

Składniki na masę:

  • 8 łyżek kaszy manny
  • 1 litr mleka 
  • 120 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 łyżki ekstraktu waniliowego lub alkoholu 

Dodatkowo:

  • Dżem wiśniowy lub porzeczkowy, cukier puder/ polewa

Polewa:
100 g masła
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka wody

Wykonanie miodownika
Ciasto:

Mąkę mieszamy z cukrem i sodką. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy z mąką, aż powstaną grudki. Następnie dodajemy śmietanę, jajka i miód i szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto (w razie potrzeby należy podsypać większą ilością mąki). Ciasto dzielimy na trzy równe kawałki, pojedyncze części wykładamy na wcześniej wyłożoną papierem blachę i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15 minut (upieczone ciasto powinno być złote). Po upieczeniu wyjmujemy, przekładamy na kratkę i postępujemy tak samo z następnymi częściami placka.  

Masa:
W ganku gotujemy mleko, dodajemy kaszę i gotujemy ok. 4 minut cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć (jak budyń). Zdejmujemy, studzimy. Następnie masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem. Do masła dodajemy porcjami kaszę cały czas miksujemy, aby masa była jednolita. Na koniec dodajemy ekstrakt/alkohol.

Ułożenie
Pierwszy blat wkładamy z powrotem do blachy, na to wykładamy warstwę dżemu oraz 1/3 masy, na to kolejny blat, masa, i tak do końca.  Wierzch ciasta polewamy polewą lub posapujemy cukrem pudrem. 

Polewa:
Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i zagotowujemy cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta. Czas przygotowania całego ciasta - ok. 45 minut plus pieczenie ok. 50 minut. Gdy ciasto całkowicie przestygnie, przykrywamy folią i  odstawiamy by nabrało smaku. 

Nasza rada: „Im dłużej miodownik będzie leżał, tym będzie lepszy”. Smacznego!

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj