KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Miodownik od Koła Gospodyń Wiejskich w Imbramowicach

Opublikowano 13.12.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Miodownik od Koła Gospodyń Wiejskich w Imbramowicach

„Miodownik”

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 dag cukru 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g masła lub margaryny 
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 

Składniki na masę:

  • 8 łyżek kaszy manny
  • 1 litr mleka 
  • 120 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 łyżki ekstraktu waniliowego lub alkoholu 

Dodatkowo:

  • Dżem wiśniowy lub porzeczkowy, cukier puder/ polewa

Polewa:
100 g masła
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka wody

Wykonanie miodownika
Ciasto:

Mąkę mieszamy z cukrem i sodką. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy z mąką, aż powstaną grudki. Następnie dodajemy śmietanę, jajka i miód i szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto (w razie potrzeby należy podsypać większą ilością mąki). Ciasto dzielimy na trzy równe kawałki, pojedyncze części wykładamy na wcześniej wyłożoną papierem blachę i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15 minut (upieczone ciasto powinno być złote). Po upieczeniu wyjmujemy, przekładamy na kratkę i postępujemy tak samo z następnymi częściami placka.  

Masa:
W ganku gotujemy mleko, dodajemy kaszę i gotujemy ok. 4 minut cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć (jak budyń). Zdejmujemy, studzimy. Następnie masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem. Do masła dodajemy porcjami kaszę cały czas miksujemy, aby masa była jednolita. Na koniec dodajemy ekstrakt/alkohol.

Ułożenie
Pierwszy blat wkładamy z powrotem do blachy, na to wykładamy warstwę dżemu oraz 1/3 masy, na to kolejny blat, masa, i tak do końca.  Wierzch ciasta polewamy polewą lub posapujemy cukrem pudrem. 

Polewa:
Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i zagotowujemy cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta. Czas przygotowania całego ciasta - ok. 45 minut plus pieczenie ok. 50 minut. Gdy ciasto całkowicie przestygnie, przykrywamy folią i  odstawiamy by nabrało smaku. 

Nasza rada: „Im dłużej miodownik będzie leżał, tym będzie lepszy”. Smacznego!

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO