Miodownik od Koła Gospodyń Wiejskich w Imbramowicach
„Miodownik”
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 15 dag cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g masła lub margaryny
- 5 łyżek płynnego miodu
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
Składniki na masę:
- 8 łyżek kaszy manny
- 1 litr mleka
- 120 g cukru
- 200 g masła
- 4 łyżki ekstraktu waniliowego lub alkoholu
Dodatkowo:
- Dżem wiśniowy lub porzeczkowy, cukier puder/ polewa
Polewa:
100 g masła
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka wody
Wykonanie miodownika
Ciasto:
Mąkę mieszamy z cukrem i sodką. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy z mąką, aż powstaną grudki. Następnie dodajemy śmietanę, jajka i miód i szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto (w razie potrzeby należy podsypać większą ilością mąki). Ciasto dzielimy na trzy równe kawałki, pojedyncze części wykładamy na wcześniej wyłożoną papierem blachę i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15 minut (upieczone ciasto powinno być złote). Po upieczeniu wyjmujemy, przekładamy na kratkę i postępujemy tak samo z następnymi częściami placka.
Masa:
W ganku gotujemy mleko, dodajemy kaszę i gotujemy ok. 4 minut cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć (jak budyń). Zdejmujemy, studzimy. Następnie masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem. Do masła dodajemy porcjami kaszę cały czas miksujemy, aby masa była jednolita. Na koniec dodajemy ekstrakt/alkohol.
Ułożenie
Pierwszy blat wkładamy z powrotem do blachy, na to wykładamy warstwę dżemu oraz 1/3 masy, na to kolejny blat, masa, i tak do końca. Wierzch ciasta polewamy polewą lub posapujemy cukrem pudrem.
Polewa:
Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i zagotowujemy cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta. Czas przygotowania całego ciasta - ok. 45 minut plus pieczenie ok. 50 minut. Gdy ciasto całkowicie przestygnie, przykrywamy folią i odstawiamy by nabrało smaku.
Nasza rada: „Im dłużej miodownik będzie leżał, tym będzie lepszy”. Smacznego!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|