KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Pieczony pieróg z kapustą kiszoną - świąteczne gotowanie z KGW w Strzale

Opublikowano 13.12.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Pieczony pieróg z kapustą kiszoną idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. "To danie przygotowywały nasze babcie, mamy, a teraz my. Pieróg jest prosty w przygotowaniu, tani, sycący, a jaki pyszny" - zachęcają Panie z KGW w Strzale.

Pieczony pieróg z kapustą kiszoną

CIASTO:

  • 1 kg maki,
  • 3 dag pokruszonych drożdży,
  • 1 jajko,
  • ok. 250 ml mleka letniego,
  • szczypta soli i cukru.

Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe i pozostawić do wyrośnięcia.

FARSZ:

  • 2 kg kapusty kiszonej,
  • 1/2 kg słoniny,
  • 2 duże cebule,
  • kminek mielony,
  • sól i pieprz.

Dodatkowo: jajko do posmarowania pieroga, kminek do posypania 

Wykonanie: Kapustę obgotować, usmażyć słoninę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem poddusić, dodać obgotowaną i odsączoną kapustę, przyprawy i jeszcze chwilę razem dusić, wystudzić. Ciasto podzielić na 8 części rozwałkować, nałożyć farsz i złożyć jak pieróg, brzegi splatać, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem w ziarnach i piec w 190 stopniach do momentu aż pieróg będzie miał piękny, złoty kolor. Podawać można na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO