Łosoś w galarecie klarowanej - polecają KGW Krajewianki
Łosoś w galarecie klarowanej
Składniki:
- 700 g filetu z łososia ze skórą
- 2 marchewki obrane i pokrojone w mniejsze kawałki
- 1 kawałek pora
- ćwiartka selera obrana i pokrojona w mniejsze kawałki
- 1 pietruszka obrana i pokrojona w mniejsze kawałki
- 3 łyżeczki żelatyny
- plasterki cytryny do dekoracji
- 100 ml wina b. półwytrawnego
- 3 jajka na twardo do dekoracji
- 1 surowe białko jajka
- 100 g groszku zielonego mrożonego lub z puszki
- sałata w doniczce 3 rodzaje, do dekoracji
- listki natki pietruszki, do dekoracji
- 1 liść laurowy i 1 ziele angielskie
- Sól
Sposób przygotowania:
Do garnka należy wrzucić: marchewkę, pietruszkę, selera, pora, liść laurowy i ziele angielskie. Następnie wlać 1 l wody i wino, później gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu. Łososia trzeba podzielić na 7 kawałków. Następnie dodać rybę do warzyw, posolić i gotować przez 10 minut. Po tym czasie, delikatnie należy wyjąć rybę na talerz. Wywar odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Białko lekko podbijać rózgą i dodać do wystudzonego wywaru. Zacznij podgrzewać, aż białko się zetnie.
Wywar należy przecedzić, najlepiej przez pieluchę tetrową, odstawić do wystygnięcia. Do bazy na galaretę, dodać żelatynę i podgrzać całość do około 50°C, aż się rozpuści. Odstaw auszpik i zajmij się rybą. Zdejmij z łososia skórę i poukładaj kawałki na półmisku. Na każdy kawałek ryby, połóż kawałek cytryny i natki pietruszki. Pomiędzy poukładaj groszek, sałatę, plasterki marchewki (z gotowania wywaru) oraz jaja na twardo. Całość zalej delikatnie, tężejącą galaretą. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aż całkiem stężeje. Tak przedstawia się gotowe danie. Smacznego!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|