KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Świąteczne gotowanie z KGW Sudragi

Opublikowano 19.12.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Pierogi, wigilijna zupa śledziowa, pierniki to świąteczne przysmaki, które zna każdy z nas. Przygotowane własnoręcznie smakują zdecydowanie najlepiej! Przepisy poleca Koło Gospodyń Wiejskich Sudragi.

pierogi

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Ciasto do pierogów

Składniki:

  • szczypta soli
  • 600 ml ciepłej wody
  • 1 kg mąki pszennej

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy szczyptę soli. Woda do wyrabiania ciasta powinna być ciepła. Lepiej, żeby była za gorąca, niż za chłodna. Stopniowo dodajemy wodę do mąki. Mieszamy składniki, a gdy woda wsiąknęła już w mąkę, to zaczynamy wyrabiać ciasto rękoma. Ciasto wyrabiamy do momentu, kiedy będzie całkowicie gładkie, miękkie i puszyste. Jeżeli lepi się do rąk to podsypujemy je delikatnie mąką. Wyrabianie ciasta powinno trwać około 20 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką, następnie kroimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy. Przykrycie ściereczką zapobiega wysychaniu ciasta.

FARSZ

Składniki:

  • pieprz do smaku
  • 3 szt. cebuli
  • 5 liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 300 g suszonych grzybów
  • 1 kg kapusty kiszonej, najlepiej własnej roboty

Przygotowanie:
Kiszoną kapustę zalewamy zimną wodą i doprowadzamy ją do wrzenia. Gotujemy ok. 30 minut. Następnie odcedzamy ją z wody i drobno siekamy. Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie co najmniej przez 2 godziny. Po tym czasie dokładnie je płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. godzinę. Jak tylko grzyby są gotowe, odsączamy je i drobno siekamy lub mielimy maszynką z siatką o dużych oczkach. Obieramy i kroimy na drobną kostkę 3 cebule. Rozgrzewamy na patelni masło klarowane i zrumieniamy cebulkę na złoty kolor. Do cebulki dodajemy posiekaną wcześniej kiszoną kapustę i grzyby. Dusimy wszystko jeszcze przez ok. 30 minut.
Doprawiamy farsz do smaku pieprzem. Rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy kółka (np. szklanką, w zależności jakie chcemy duże pierogi) , nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy krańce ciasta. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i czekamy, aż wypłyną na wierzch. Pierogi wyławiamy z wody i pozostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu smażymy na maśle i podajemy. Życzymy smacznego.
Aby pierogi z kapustą i grzybami miały ładny kształt i nie rozpadały się w trakcie gotowania, można na brzegach zrobić tzw. falbankę.

Przepis pochodzi z 1910 roku. Przekazywany w Kole z pokolenia na pokolenie i po drodze troszkę modyfikowany.

Ugotowaną kapustę kwaśną odcedzić na durszlak, jeżeli za kwaśna, przelać zimną wodą, potem wycisnąć przez serwetę do sucha i drobno usiekać. Do rondla dać 12 deka masła, 2 duże cebule posiekać jak najdrobniej i udusić w tem maśle; kapustę posiekaną włożyc do masła, opieprzyć białym pieprzem, posolić, wymieszać dobrze i pod pokrywką na wolnym ogniu dynstować przez pół godziny. Potem wyłożyć na półmisek, a gdy dobrze ochłódnie, robić pierożki, jak ze słodkiej kapusty. Jeżeli kto lubi, można dać grzybków siekanych. Podając na stół, oblać suto masłem lub młodą, świeżą słoniną.

PRZEPIS NA PIERNICZKI I PIERNIKOWĄ CHATKĘ

pierniki

"Świąteczne pierniki”

Ojej cóż za zapach, cynamon goździki
Coś mi się wydaje, że ktoś upiekł  pierniki,
świąteczne pierniki, serduszka dzwoneczki,
kształty przeróżne, nawet gwiazdeczki,
rumiane pachnące, pięknie przystrojone,
zapewne na choince będą zawieszone

Grudzień to czas przedświąteczny, który nierozerwalnie łączy się z pieczeniem pierniczków i ich zapachem. Pierniczki świąteczne to ten rodzaj słodyczy, które jak żadne inne kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Pierniczki mogą przyjmować wiele różnych form: ciasteczek w kształcie gwiazdek, bałwanków, choinek, mikołajów, ludzików, ale też jadalnych domków czy bochenków przypominających chleb. To też rodzaj słodkości o długiej historii. Nasi mali cukiernicy postanowili trochę tego magicznego, świątecznego zapachu co roku wnieść do naszej remizy. W całej okolicy unosi się wtedy korzenny zapach, przywołujący wśród zebranych - zarówno dzieci, jak i dorosłych - najśmielsze wspomnienia z dzieciństwa. Nasi mali pomocnicy spisują się świetnie i pięknie zdobią pierniki. W każdym razie polecamy sprawdzony przepis na pyszne pierniczki o wspaniałym korzennym aromacie pochodzącym z domowej mieszanki przypraw (żadne tam gotowce!).

Piernikowa chatka - wyższy poziom 

chatka piernikowa

"Jaś: stój!! Popatrz, domek z piernika. Małgosia: czy to sen?!
Niee ..., domek nie znika, a wokół wszystko z piernika"

Nasze domki z piernika już gotowe. Zebrałyśmy garść porad, które mogą okazać się dla Was przydatne. Bałyśmy się bardzo klejenia i tego, że cała konstrukcja „siądzie”, ale zupełnie niepotrzebnie. Jeśli zrobicie bardzo gęsty lukier (czyli idealny klej) wszystko będzie się super trzymać i obejdzie się bez frustracji, za to będzie duuużo świetnej zabawy – gwarantujemy.

Domek z piernika to idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Domek złożony jest z ciasta piernikowego i udekorowany lukrem królewskim. Domek bardzo nam się spodobał, więc postanowiłyśmy, że my też spróbujmy go wykonać. Ciasto jest pyszne i nadaje się nie tylko na domek, ale można również wykorzystać je na pierniczki. Ciasto po upieczeniu bardzo szybko twardnieje. Najlepiej wyciąć części przed pieczeniem, ale wtedy brzegi ciasta podczas pieczenia się zaokrąglą. Można również ściany i dach domku wyciąć zaraz po wyciągnięciu blachy z piekarnika. Gotowy domek zaczyna mięknąć najczęściej już następnego dnia, a w kolejne dni robi się już całkowicie mięciutki. Polecamy upiec go najlepiej kilka dni przed świętami. Ciasto bardzo dobrze się przechowuje. Jeśli chcemy upiec z tego ciasta pierniczki, to wystarczy to zrobić na dwa dni wcześniej i pozostawić pierniczki odkryte, aby zrobiły się miękkie. Możemy upiec je również dużo wcześniej, np. miesiąc przed świętami. Wtedy należy włożyć je do puszek, aby nie miały dostępu powietrza. Z czasem zmiękną, a jeśli będziemy je chcieli zjeść wcześniej, a będą jeszcze twarde, wystarczy wyciągnąć z puszki i pozostawić odkryte, aby zmiękły.

Składniki na ciasto piernikowe na domek:

  • 250 g płynnego miodu
  • 250 g brązowego cukru (ewentualnie zwykłego)
  • 100 g masła
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Lukier:

  • 1 białko
  • ok. 200 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (jako śnieg)

Wykonanie:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać osobno z przyprawą korzenną i kakao. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do mąki. Jajko wmieszać do ostudzonego miodu. Miód połączyć z mąką i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Z twardego kartonu przygotować szablony. Wyciąć: prostokąty o wymiarach 16x14 cm na przednią i tylną ścianę domku i prostokąty 20×14 na dach. 
  2. W dwóch prostokątach o wymiarach 16x14 cm (na ścianę przednią i tylną) ściąć dłuższy bok ukośnie w trójkąt na wysokości 5cm (inaczej mówiąc, należy odmierzyć 5cm wzdłuż dłuższego boku i powyżej ściąć w trójkąt). Wyciąć dwa prostokąty o wymiarach 12x 5cm (ściany boczne). W bocznych ścianach wyciąć okna i wypełnić rozgniecionymi landrynkami - powstaną szyby w oknach. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Ciasto podzielić na pół. Zagnieść ponownie (ciasto jest twarde i należy je ponownie zagnieść, aby zmiękło i dało się rozwałkować).
  4. Jedną połowę ciasta rozwałkować i wycinać elementy z szablonów.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 175°C.
  6. W tym czasie rozwałkować  drugą połowę ciasta, wyciąć kolejne elementy i upiec. Można  wyciąć z reszty ciasta podstawę  pod domek (jak największą, musi być większa niż podstawa domu, która ma wymiary 12x14cm). Z resztek można wyciąć np. choinki, bałwanki czy płotek.
  7. Białko ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier puder. Powstały lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia i odciąć róg. Lukrem udekorować ściany. Gotowe, udekorowane elementy posklejać. Poczekać chwilę, aż lukier zaschnie, następnie przykleić dach. Domek udekorować dowolnie, resztą lukru plus słodkościami. Na końcu można posypać go cukrem pudrem - śniegiem.

I domek gotowy. Koniecznie skorzystacie z naszych inspiracji i stworzycie swój domek z piernika, a zobaczycie, jaka to niesamowita zabawa. Życzymy udanych wypieków.

PRZEPIS NA WIGILIJNĄ ZUPĘ ŚLEDZIOWĄ

Zupa śledziowa, inaczej woda śledziowa, to postne danie idealne na wigilijne przedpołudnie i posiłek w Wielki Post. Śledzie razem ze świeżo ugotowanymi ziemniakami, cebulką i śmietaną (jak ktoś lubi) smakują naprawdę pysznie! Przepis krok po kroku poniżej. Zupa śledziowa - postna woda śledziowa.

Przygotowanie:
Najlepiej zrobić to danie dwa dni przed podaniem aby śledzie przeszły octem. Przygotowanie śledzi: śledzie namaczamy zmieniając wodę, aby utraciły słony smak. Przygotowanie zalewy: cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy ziele angielskie, cukier, pieprz i liść laurowy. Całość zagotowujemy, tak aby cukier się rozpuścił. Dodajemy cebulę, chwilę gotujemy i wyłączamy. Studzimy. Śledzie moczymy ok. 2 godzin, po tym czasie pozbawiamy je skóry i kroimy w dzwonka, przekładamy najlepiej do kamiennego garnka lub do słoika. Ostudzoną wodą z octem i cebulą zalewamy śledzie i odstawiamy na ok. 2 dni w chłodne miejsce.

Podanie: podajemy z gotowanymi ziemniakami, do głębokich talerzy nakładamy porcje ziemniaków i śledzi. Zalewamy wodą śledziową samą lub ze śmietaną. Smacznego!

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO