Polska na na Targach Grüne Woche w Berlinie

To jedne z największych targów żywności, rolnictwa i ogrodnictwa, promujące specjalności regionalne, artykuły ekologiczne oraz luksusowe. Każdego roku w targach biorą udział wystawcy z całego świata - producenci żywności, maszyn rolniczych i przedsiębiorcy.
Polskie wystąpienie na Targach Grüne Woche odbywa się pod hasłem "Polska smakuje".
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z województwami dolnośląskim, kujawsko-pomorskim i wielkopolskim promoują polską żywność. Na naszym stoisku udzielane są informacje dotyczące polskiego rolnictwa i gospodarki żywnościowej oraz realizowanych programów żywności wysokiej jakości. Odwiedzający mogą spróbować polskich produktów spożywczych jak również zapoznać się z materiałami dotyczącymi polskiej żywości i rolnictwa. Na resortowym stoisku swoją ofertę prezentują przedstawiciele firm, których produkty zostały wyróżnione znakiem Poznaj Dobrą Żywność oraz producenci żywności tradycyjnej, ekologicznej i regionalnej.
Targi odwiedził także Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Krzysztof Jurgiel, który przeprowadził kilka ważnych rozmów. Pierwsze spotkanie odbyło się z ministrem rolnictwa Węgier Sándorem Fazekasem. Głównym tematem było ASF oraz przyszłość Wspólnej Polityki Rolnej, w szczególności wyrównanie płatności bezpośrednich.
Węgrzy popierają nasze działania w zakresie zapobiegania rozprzestrzenianiu się wirusa. Do tej pory na Węgrzech nie stwierdzono przypadków ASF, jednakże kraj ten planuje podjęcie działań zabezpieczających granice przed przedostaniem się wirusa.
Spotkanie z ministrem rolnictwa Nowej Zelandii Damienem O’Connorem dotyczyło przede wszystkim omówienia współpracy gospodarczej.
Odnotowujemy rosnące obroty handlowe produktami rolno-spożywczymi między naszymi krajami – powiedział podczas spotkania minister Krzysztof Jurgiel i dodał, że nowozelandzcy konsumenci doceniają walory jakościowe i smakowe polskiej żywności.
Polska zainteresowana jest dalszym rozwojem eksportu artykułów rolno-spożywczych do Nowej Zelandii szczególnie w zakresie wyrobów cukierniczych, mrożonych owoców i warzyw oraz przetworów owocowo - warzywnych.
Minister Krzysztof Jurgiel spotkał się także z komisarzem UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisem Andriukaitisem oraz komisarzem UE ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Philem Hoganem. Rozmowy również dotyczyły przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej oraz sytuacji związanej z ASF. Minister Jurgiel przedstawił aktualną sytuację na rynku wieprzowiny oraz omówił działania podejmowane w celu zahamowania rozprzestrzeniania się wirusa ASF.
Ważnym punktem wizyty była również Berlińska Konferencja Ministrów Rolnictwa „Kształtowanie przyszłości produkcji zwierzęcej – w sposób zrównoważony, odpowiedzialny i wydajny”.
Fot. 1
![]() |
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
ul. Wpólna 20
00--930 Warszawa
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|