Mąka ze świerszczy w chlebie? Jest decyzja Komisji Europejskiej

Mąka ze świerszczy
Rozporządzenie Komisji Europejskiej z 3 stycznia 2023 r. pozwala na wprowadzenie do obrotu krajów członkowskich Unii Europejskiej produktów, które zawierają mąkę wyprodukowaną ze świerszcza domowego (Acheta domesticus). Nowe prawo wchodzi w życie 24 stycznia br.
Jak ustaliliśmy, na ten moment, tylko jedna firma - Cricket One Co. Ltd - otrzymała na pięć lat pozwolenie na produkcję wypieków z wykorzystaniem mąki ze świerszczy.
Portal rp.pl informuje, że firma już w 2019 r. złożyła wniosek do KE w tej sprawie. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, dopiero w maju 2022 r., wydał pozytywną opinię, stwierdzając, że proszek z Acheta domesticus jest bezpieczny dla konsumentów w proponowanych przez firmę warunkach i poziomach stosowania.
Mąkę otrzymuje się z suszonych lub pieczonych świerszczy hodowanych na fermach. Owady te są źródłem białka, zdrowych tłuszczy, wapnia, żelaza czy witamin z grupy B.
Źródło: rp.pl
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|