KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Mąka ze świerszczy w chlebie? Jest decyzja Komisji Europejskiej

Opublikowano 18.01.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Mąka ze świerszczy w chlebie, ciastkach czy pizzy? Tak - to możliwe! Komisja Europejska wydała zgodę na wprowadzenie do obrotu krajów Unii Europejskiej produktów spożywczych, które wykorzystują proszek ze świerszcza domowego.

mąka ze świerszczy

Mąka ze świerszczy 

Rozporządzenie Komisji Europejskiej z 3 stycznia 2023 r. pozwala na wprowadzenie do obrotu krajów członkowskich Unii Europejskiej produktów, które zawierają mąkę wyprodukowaną ze świerszcza domowego (Acheta domesticus). Nowe prawo wchodzi w życie 24 stycznia br. 

Jak ustaliliśmy, na ten moment, tylko jedna firma - Cricket One Co. Ltd - otrzymała na pięć lat pozwolenie na produkcję wypieków z wykorzystaniem mąki ze świerszczy. 

Portal rp.pl informuje, że firma już w 2019 r. złożyła wniosek do KE w tej sprawie. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, dopiero w maju 2022 r., wydał pozytywną opinię, stwierdzając, że proszek z Acheta domesticus jest bezpieczny dla konsumentów w proponowanych przez firmę warunkach i poziomach stosowania. 

Mąkę otrzymuje się z suszonych lub pieczonych świerszczy hodowanych na fermach. Owady te są źródłem białka, zdrowych tłuszczy, wapnia, żelaza czy witamin z grupy B. 

Źródło: rp.pl

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj