KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
23 stycznia 2018

Racuchy z jabłkiem - poznaj najlepszy przepis!

Racuchy to małe, smażone placuszki, tradycyjne dla kuchni polskiej. Zwykle przyrządza się je z dodatkiem jabłka startego na tarce, a podaje w wersji na słodko – posypane cukrem pudrem. Puszyste placuszki z pewnością zasmakują całej rodzinie. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu!

Składniki:

  •     2 jajka, 
  •     2 łyżki cukru,
  •     2 łyżeczki cukru waniliowego,
  •      ½ l kefiru, 
  •     2 szklanki mąki,
  •     2 łyżeczki sody, 
  •     2 jabłka,
  •     olej do smażenia.

Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski, miksujemy z cukrem, następnie dodajemy kefir, mąkę, sodę i starte jabłka (mieszamy do uzyskania gładkiej masy). Niewielkie placuszki nakładamy na rozgrzaną patelnię. Po usmażeniu warto odsączyć racuchy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem. 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione