KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Racuchy z jabłkiem - poznaj najlepszy przepis!

Opublikowano 23.01.2018 r.
Racuchy to małe, smażone placuszki, tradycyjne dla kuchni polskiej. Zwykle przyrządza się je z dodatkiem jabłka startego na tarce, a podaje w wersji na słodko – posypane cukrem pudrem. Puszyste placuszki z pewnością zasmakują całej rodzinie. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu!

Składniki:

  •     2 jajka, 
  •     2 łyżki cukru,
  •     2 łyżeczki cukru waniliowego,
  •      ½ l kefiru, 
  •     2 szklanki mąki,
  •     2 łyżeczki sody, 
  •     2 jabłka,
  •     olej do smażenia.

Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski, miksujemy z cukrem, następnie dodajemy kefir, mąkę, sodę i starte jabłka (mieszamy do uzyskania gładkiej masy). Niewielkie placuszki nakładamy na rozgrzaną patelnię. Po usmażeniu warto odsączyć racuchy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem. 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO