Leczące zapachy - kadzidło

Kadzidło - właściwości
I chyba postępowali słusznie, bowiem współczesne badania naukowe wskazują, że sporo ziół używanych do produkcji kadzideł posiada znaczne właściwości bakteriobójcze. Stąd kadzenie – jeszcze do niedawna wyśmiewane i tolerowane jako zabieg religijny i to raczej o symbolicznym, tradycyjnym znaczeniu – można z powodzeniem traktować również jako rodzaj profilaktyki zdrowotnej.
Oczyszczanie dróg oddechowych kadzidłem
Współcześnie docenia się zapach kadzidła, dzięki rozwojowi nauki o oddziaływaniu aromatów, jako wpływ woni na naszą psychikę. Ponieważ z kolei nastroje również decydują o pracy naszego fizycznego organizmu, więc nie ma wątpliwości, że dobroczynny wpływ kadzenia jest dosyć wszechstronny. Dodać jeszcze warto, że ulatniające się podczas spalania olejki penetrują drogi oddechowe i zarazem je oczyszczają.
Kadzidło nie tylko od święta
Kadzidło najczęściej kojarzymy z darami Trzech Króli. Ten biblijny fragment uzmysławia przy okazji, jak cenne były tego rodzaju wonności. Tradycja stosowania kadzideł nadal żywa jest w wielu krajach Azji. Stąd więc m.in. z Indii coraz liczniej przywożone są do Polski przeróżne kadzidełka w formie patyczków. Bardziej oryginalne kadzidła w postaci różnej mieszaniny aromatycznych ziół importowane są z krajów Bliskiego Wschodu, głównie Izraela i Egiptu.
Polskie kadzidła ludowe
W medycynie ludowej popularne było okadzanie pomieszczeń kadzidłem wytworzonym z mieszaniny sproszkowanej żywicy sosnowej lub świerkowej albo z innego drzewa iglastego, także jałowca zmieszanego ze sproszkowanymi jagodami jałowca. Taką mieszaninę rzucano na rozgrzaną płytę pieca. Także okadzano pomieszczenia samą żywicą sosnową albo nawet samymi jagodami jałowca. Zabiegi wykonywano głównie przy okazji chorób zakaźnych.
Kadzenie wykonywano również w pomieszczeniach inwentarskich, by zabezpieczyć zwierzęta hodowlane przed chorobami.
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj |