KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Pączki, oponki i listki karnawałowe - poleca KGW Kaliś

Opublikowano 10.02.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Trwa karnawał! Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich Kaliś dzielą się z nami najlepszymi przepisami na pączki z ziemniakami, oponki serowe oraz oryginalne listki karnawałowe. Ależ to wszystko jest pyszne! 

oponki serowe kgw kaliś

Listki karnawałowe

Składniki:

  • ok. 400 g mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 3 jajka,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki bardzo gęstej, kwaśnej śmietany,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia,
  • cukier puder z wanilią do posypania

Całe jajka i żółtka wymieszać widelcem z cukrem, solą, oliwą i śmietaną. Dosypując mąkę, zagniatać ciasto - musi mieć gęstość ciasta na makaron. Dobrze wyrobić na gładkie, jednolite ciasto, wybijając je mocno wałkiem. Ciasto przykryć ściereczką lub folią, aby nie obeschło i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować jak najcieniej bez podsypywania mąką. Foremką do ciastek lub nożem powycinać listki, nacinając w kilku miejscach brzegi. W płaskim garnku lub głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć listki na jasnozłoty kolor z obu stron. Wyjąć, osączyć i posypać cukrem pudrem z wanilią.

Pączki z ziemniakami

Składniki:

  • 500 g obranych ziemniaków
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 45 g drożdży
  • 4 łyżki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • marmolada lub dżem

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić przez maszynkę lub dokładnie ugnieść. Dodać masło i wymieszać. Do ciepłego mleka dodać drożdże  i łyżkę cukru. Wymieszać i na chwilę odstawić. Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać ziemniaki, drożdże, mąkę i  spirytus. Wyrobić gładkie ciasto tak jak na tradycyjne pączki. Przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Wyłożyć ciasto na stolnicę, rozwałkować na grubość palca. Wycinać szklanką. Na każdy placek położyć marmoladę lub dżem zlepić. Układać na ściereczce do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Wyjmować na ręcznik kuchenny, a po schłodzeniu posypać cukrem pudrem i odrobiny wody utrzeć lukier i polukrować.

Oponki z serem

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1/2 kg sera mielonego
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. śmietany kwaśnej
  • 4 jajka - białka ubić
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 margaryna cała (nie roztopiona)

Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, śmietanę, margarynę oraz ubite białka. Zgnieść ciasto. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz. Smażyć na złoty kolor. Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby odciekły z tłuszczu.

Życzymy smacznego świętowania tłustego czwartku i ostatnich dni karnawału!

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO