KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Pączki karnawałowe - przepis poleca KGW "Zaborzanie"

Opublikowano 11.02.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie to ogromny skarb. Koło Gospodyń Wiejskich w Zaborzu "Zaborzanie" wymyśliło cykl warsztatów "Kucharze po sąsiedzku, czyli sąsiad sąsiada uczy gotowania". Członkowie KGW spotykają się w swoich domach i wspólnie gotują. U 90-letniej Pani Jadwigi w zeszłym roku odbył się pokaz robienia tradycyjnych pączków. Przepis w artykule! 

pączki kgw zaborzanie

Pączki karnawałowe „Zaborzaków”

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 9 żółtek,
  • 1 całe jajko,
  • pół kostki masła,
  • 100 g świeżych drożdży (mała kostka),
  • szczypta soli,
  • 0,5 szkl cukru,
  • ok. 0,5 litra mleka,
  • 2 kieliszki spirytusu,
  • marmolada, nutella,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • cukier puder do dekoracji lub lukier (do cukru pudru dodać sok z cytryny i ucierać do uzyskania gładkiej masy).

Wykonanie:

  1. Zaczynamy od zrobienia zaczynu tj. drożdże rozmieszać z niedużą ilością letniego mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru, pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Do dużego naczynia np. miski wsypać mąkę, dodać żółtka i całe jajko, cukier, szczyptę soli, kieliszek spirytusu oraz wyrośnięty zaczyn.
  3. Następnie dolewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto, potem dodajemy rozpuszczone masło i dalej wrabiamy ciasto, tak długo, żeby nie kleiło się do rąk i ładnie odchodziło od naczynia. 
  4. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (pilnujemy, żeby nam nie przerosło, gdyż wówczas powstaną w nim dziury i przy smażeniu ciasto będzie nasiąkało tłuszczem).
  5. Wyrośnięte ciasto rwiemy po kawałku i formujemy na dłoni placek, do środka wkładamy łyżeczkę marmolady lub nutelli i zlepiamy brzegi formując kulki. Układamy je na stolnicy posypanej mąką lub wysmarowanej tłuszczem (sklejeniem do dołu). Tak uformowane pączki odstawiały na ok. 15 min do wyrośnięcia. 
  6. Wrośnięte pączki smażyć na gorącym oleju do uzyskania rumianego koloru.
  7. Usmażone i wystudzone pączki udekorować wg uznania.
  8. Nasza rada: do zimnego oleje dodać kieliszek spirytusu, wtedy pączki nie „piją tłuszczu”.

Jak mówi stare przysłowie, "gdy w Tłusty Czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje". Zatem korzystajmy i rozkoszujmy się pysznymi pączkami ;-)

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj