Pączki karnawałowe - przepis poleca KGW "Zaborzanie"
Opublikowano 11.02.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie to ogromny skarb. Koło Gospodyń Wiejskich w Zaborzu "Zaborzanie" wymyśliło cykl warsztatów "Kucharze po sąsiedzku, czyli sąsiad sąsiada uczy gotowania". Członkowie KGW spotykają się w swoich domach i wspólnie gotują. U 90-letniej Pani Jadwigi w zeszłym roku odbył się pokaz robienia tradycyjnych pączków. Przepis w artykule!
Pączki karnawałowe „Zaborzaków”
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 9 żółtek,
- 1 całe jajko,
- pół kostki masła,
- 100 g świeżych drożdży (mała kostka),
- szczypta soli,
- 0,5 szkl cukru,
- ok. 0,5 litra mleka,
- 2 kieliszki spirytusu,
- marmolada, nutella,
- olej lub smalec do smażenia,
- cukier puder do dekoracji lub lukier (do cukru pudru dodać sok z cytryny i ucierać do uzyskania gładkiej masy).
Wykonanie:
- Zaczynamy od zrobienia zaczynu tj. drożdże rozmieszać z niedużą ilością letniego mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru, pozostawić do wyrośnięcia.
- Do dużego naczynia np. miski wsypać mąkę, dodać żółtka i całe jajko, cukier, szczyptę soli, kieliszek spirytusu oraz wyrośnięty zaczyn.
- Następnie dolewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto, potem dodajemy rozpuszczone masło i dalej wrabiamy ciasto, tak długo, żeby nie kleiło się do rąk i ładnie odchodziło od naczynia.
- Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (pilnujemy, żeby nam nie przerosło, gdyż wówczas powstaną w nim dziury i przy smażeniu ciasto będzie nasiąkało tłuszczem).
- Wyrośnięte ciasto rwiemy po kawałku i formujemy na dłoni placek, do środka wkładamy łyżeczkę marmolady lub nutelli i zlepiamy brzegi formując kulki. Układamy je na stolnicy posypanej mąką lub wysmarowanej tłuszczem (sklejeniem do dołu). Tak uformowane pączki odstawiały na ok. 15 min do wyrośnięcia.
- Wrośnięte pączki smażyć na gorącym oleju do uzyskania rumianego koloru.
- Usmażone i wystudzone pączki udekorować wg uznania.
- Nasza rada: do zimnego oleje dodać kieliszek spirytusu, wtedy pączki nie „piją tłuszczu”.
Jak mówi stare przysłowie, "gdy w Tłusty Czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje". Zatem korzystajmy i rozkoszujmy się pysznymi pączkami ;-)
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|