KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Pączki z nadzieniem z wędzonej śliwki - przepis KGW w Klaskach "Czerwone Korale"

Opublikowano 13.02.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Ostatki już tuż, tuż, więc nie może obyć się bez znakomitych, tradycyjnych i słodkich pączków. Koło Gospodyń Wiejskich w Klaskach "Czerwone Korale" zaprasza do wspólnego wypieku.

pączki z nadzieniem z wędzonej śliwki

Tradycyjne pączki z nadzieniem z wędzonej śliwki

Składniki:

Ok. 30 pączków
    • 1 kg pszennej mąki
    • 50 g świeżych drożdży
    • 90 g cukru
    • 1,5 l podgrzanego mleka
    • 6 żółtek
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • 100 g miękkiego masła
    • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
    • 50 ml czystej wódki
    • ¾ kg smalcu do smażenia 
    • otarta skórka z pomarańczy


Nadzienie:

  • 200 g śliwek wędzonych
  • 4 łyżki różanego dżemu 


Przygotowanie:

Krok 1
Przed przystąpieniem do wyrobienia ciasta na nasze pączki warto przygotować już nadzienie śliwkowe.

Przygotowanie nadzienia:
Przygotuj nadzienie, zalewając śliwki wrzątkiem i zostaw je na około 10 minut. Odlej część wody i zmiksuj je z dodatkiem dżemu z róży. Powstanie jednolita, obłędnie pachnąca masa, którą potem nadziejesz, za pomocą rękawa cukierniczego nasze pączki. 

Krok 2
Rozpuść drożdże i cukier w lekko podgrzanym mleku i odczekaj aż urosną, wtedy należy przelać je do naczynia z mąką, solą, dodać żółtka i jajko, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Dodaj miękkie masło i zarabiaj ciasto do jego wchłonięcia. Na koniec dodaj alkohol. Jego rola będzie nieoceniona podczas smażenia tych smakowitych kuleczek. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 40 minut. Wyjmij ciasto na stolnicę, przerób kilka razy i pozostaw jeszcze na 10 minut. Podziel ciasto na 30 równych kawałków, około 70 gram każdy.

Krok 3
Przystąp do nadziewania uformowanych kulek. Do nadzienia możesz użyć rękaw cukierniczy. Następnie formuj kule nadając im odpowiedni kształt i na koniec delikatnie spłaszcz. Przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Smaż pączki w rozgrzanym smalcu po obu stronach i układaj na papierowym ręczniku do odsączenia.

Krok 4
Na koniec udekoruj wedle życzenia, my proponujemy posypać cukrem pudrem i koniecznie podawać bliskim z uśmiechem i miłością do tradycji.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO