KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Przepis na regionalne pączki według przepisu KGW z Łobaczewa Małego

Opublikowano 13.02.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
KGW z Łobaczewa Małego poleca przepis na regionalne pączki "rogacze". W sam raz na zbliżający się tłusty czwartek i ostatki!

pączki rogacze

Pączki "rogacze"

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 5 jaj,
  • 2 kostki sera białego,
  • 1/2 litra zsiadłego mleka,
  • 1łyżeczka sody oczyszczonej,
  • sól,
  • spirytus 25 gram,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy i cukier puder do posypania pączków,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny. Następnie rzucać ciasto łyżką na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem, połączonym z cukrem waniliowym. Nazwa "rogacze" pochodzi od tego, że każdy paczek posiada rogi - nie jest okrągły. Życzymy smacznego!

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO