KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Przepis na regionalne pączki według przepisu KGW z Łobaczewa Małego

Opublikowano 13.02.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
KGW z Łobaczewa Małego poleca przepis na regionalne pączki "rogacze". W sam raz na zbliżający się tłusty czwartek i ostatki!

pączki rogacze

Pączki "rogacze"

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 5 jaj,
  • 2 kostki sera białego,
  • 1/2 litra zsiadłego mleka,
  • 1łyżeczka sody oczyszczonej,
  • sól,
  • spirytus 25 gram,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy i cukier puder do posypania pączków,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny. Następnie rzucać ciasto łyżką na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem, połączonym z cukrem waniliowym. Nazwa "rogacze" pochodzi od tego, że każdy paczek posiada rogi - nie jest okrągły. Życzymy smacznego!

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj