Przepis na regionalne pączki według przepisu KGW z Łobaczewa Małego

Opublikowano 13.02.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
KGW z Łobaczewa Małego poleca przepis na regionalne pączki "rogacze". W sam raz na zbliżający się tłusty czwartek i ostatki!
Pączki "rogacze"
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 5 jaj,
- 2 kostki sera białego,
- 1/2 litra zsiadłego mleka,
- 1łyżeczka sody oczyszczonej,
- sól,
- spirytus 25 gram,
- 1/2 szklanki cukru,
- cukier waniliowy i cukier puder do posypania pączków,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny. Następnie rzucać ciasto łyżką na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem, połączonym z cukrem waniliowym. Nazwa "rogacze" pochodzi od tego, że każdy paczek posiada rogi - nie jest okrągły. Życzymy smacznego!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|