KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Najlepsze przepisy na tłusty czwartek

Opublikowano 15.02.2023 r.
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Zgodnie z tradycją, tego dnia nie żałujemy sobie smakołyków. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem. Stare polskie przysłowie głosi: Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zjedzą pole i będzie miał pustki w stodole. Kiedy pojawił się w Polsce zwyczaj jedzenia pączków w tłusty czwartek?

przepisy na tłusty czwartek

Przepisy na tłusty czwartek

Początki tej tradycji sięgają dawnych, nawet pogańskich czasów. Kiedyś dzień ten nazywano mięsopustem, ponieważ już niebawem (na czas Wielkiego Postu) mięso opuszczało człeka na długie tygodnie. Ucztowano wtedy przy stołach suto zastawionych wyrobami z mięsa, winem oraz wypiekami z ciasta. Ówczesne pączki różniły się od tych, którymi teraz się zajadamy. Dawniej pieczono je z ciasta chlebowego, a zamiast słodkiego nadzienia w środku umieszczano słoninę. W bogatszych domach takie zapustowe rarytasy smażono na głębokim smalcu, w biedniejszych – na blasze. Pączki w słodkim wydaniu zaczęto podawać w tłusty czwartek około XVII wieku, ale początkowo był to specjał dworski, na wsi pojawił się około 200 lat później.

Staropolskie przysłowie głosi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Jak wykonać idealne pączki? Dla wielu wyznacznikiem dobrego wypieku jest biała obwódka. To znak, że ciasto zostało odpowiednio wyrobione. Właściwie przygotowane i smażone nie powinno chłonąć do środka tłuszczu. Starym, sprawdzonym sposobem jest dodanie do ciasta podczas jego wyrabiania alkoholu, można użyć także odrobiny octu.

Najlepiej smażyć pączki w temperaturze ok. 170-180  st. C. Zbyt niska temperatura spowoduje, że pobiorą dużo tłuszczu, zaś zbyt wysoka sprawi, że szybko upieką się na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Należy też mieć pewność, że drożdże użyte do ciasta są świeże. Trzeba uważać z ilością użytego cukru. Jeśli dodamy go zbyt dużo, ciastka wyjdą zbite i łatwiej będą się przypalać. Po uformowaniu pączków dajemy im czas,
by wyrosły w ciepłym miejscu. Dawniej do smażenia używano wyłącznie smalcu, dziś wykorzystuje się głównie olej. Dobrze jest też wymieszać np. smalec z olejem, a ze współczesnych tłuszczów idealnie nadają się do smażenia olej kokosowy lub frytura. Warto położyć upieczone pączki na ręczniku papierowym, który zaabsorbuje nadmiar tłuszczu.

Pączki tradycyjne

Składniki: 1 kg mąki pszennej, 2 szklanki ciepłego mleka, 8 żółtek, 80 g cukru (około 6 łyżek), 50 g świeżych drożdży, 1/2 kostki masła (100 g), szczypta soli, 2 łyżki spirytusu (można pominąć), dowolne nadzienie (konfitura, suszone owoce, migdały, czekolada)

Sposób przygotowania: Zrobić zaczyn. Umieścić w misce drożdże, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, a także 6 łyżek ciepłego mleka. Całość dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 15 minut. Pozostałe mleko lekko podgrzać, a masło roztopić. Do mąki dodać szczyptę soli, żółtka, roztopione masło, ciepłe mleko, cukier, zaczyn oraz alkohol.

Wszystko dobrze wyrabiać – przynajmniej przez 5 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na minimum godzinę. Po tym czasie uformować pączki, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Temperaturę oleju można sprawdzić, wrzucając do niego kawałek ciasta. Pączki należy smażyć około 2-3 minuty z każdej strony. Udekorować lukrem oraz kandyzowaną skórką pomarańczy.

Pączki z mascarpone

pączki mini

Składniki: 250 g serka mascarpone, 1,5 szkl. mąki, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka wódki, aromat rumowy, olej do głębokiego smażenia, cukier puder

Sposób przygotowania: Do miski przełożyć mascarpone i wymieszać go z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia, wódką i aromatem. Wyrobić na gładkie ciasto. Przełożyć je do dość sztywnego woreczka (np. strunowego), wyciąć w nim spory otwór i wyciskać niewielkie porcje ciasta do rozgrzanego oleju. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Obsypać cukrem pudrem.

Pączki z ziemniakami

Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków, 600 g mąki pszennej, 4 żółtka średnich jajek, 50 g masła, 100 g cukru, 40 g świeżych drożdży, 1/3 szklanki ciepłego mleka, szczypta soli, olej do smażenia, dowolne nadzienie do pączków

Sposób przygotowania: Ugotowane i przestudzone ziemniaki przepuścić przez praskę. Łyżkę mąki, cukru oraz 3 łyżki ciepłego mleka rozetrzeć z 40 g świeżych drożdży, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodać resztę składników: mąkę, zmielone i przestudzone ziemniaki, cukier, 4 żółtka jaj, masło, mleko i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać 10 minut, a następnie odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować,
uformować kulki i tak przygotowane pączki pozostawić na 30 min przykryte ściereczką do wyrośnięcia, smażyć na oleju po ok. 3 min z każdej strony.

Efektowne i szybkie róże karnawałowe

róże karnawałowe

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, cukier puder, dżem

Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Zimne ciasto z lodówki rozwinąć na papierze. Szklaneczką wyciąć tyle większych kółek, co mniejszych kieliszkiem. Każde kółko naciąć pięć razy na brzegach. Mniejsze kółko nałożyć na większe i nacisnąć w samym środku, by się połączyły. Piec ok. 10 min. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, a środek każdej róży ozdobić dżemem.

Fit faworki z piekarnika

Składniki: 200 g mąki pszennej tortowej, 40 g masła, 2 żółtka, 3-5 łyżek gęstej śmietany 18%, 1 łyżka cukru pudru, 1/3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania: W misce umieścić przesianą mąkę, sól, cukier puder i zimne masło, rozetrzeć tak, żeby nie było widać grudek. Dodać żółtka i powoli zgniatając, dodawać po łyżce śmietany, aż ciasto będzie można wyrobić. Powinno być zwarte i elastyczne. Następnie ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na cienki placek, uformować faworki. Tak przygotowane chrusty układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

 
Kamila Drobnik
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO