Produkcja drobiarska w Unii Europejskiej spada

Opublikowano 14.02.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Komisja Europejska ogłosiła, że w 2022 roku produkcja mięsa drobiowego w krajach UE spadła najprawdopodobniej o jeden procent. Co więcej, prognozuje się, że w 2023 roku możemy spodziewać się, że drobiarska produkcja pomniejszy się o kolejne cztery dziesiąte procent.
Produkcja drobiu spada
Jak informuje KIPDiP, spożycie mięsa drobiowego w Europie jest jednak stabilne i niezmiennie od kilku lat wynosi około 23,3 kg na mieszkańca.
Głównymi powodami spadku produkcji w Unii Europejskiej mają być wysokie koszty produkcji oraz wyjątkowo silny atak grypy ptaków. Wirus HPAI szczególnie dramatyczny przebieg ma we Włoszech, we Francji oraz na Węgrzech. Z drugiej strony kraje takie jak Polska, Hiszpania oraz Niemcy skorzystały na złagodzeniu restrykcji związanych z COVID-19 oraz na tym, że mięso drobiowe w czasie wysokiej inflacji jest chętniej wybierane niż inne gatunki jako relatywnie tańsze dla konsumentów.
Źródło: KIPDiP
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|