Pączki serowe - doskonały przepis od KGW w Brzeźnie
Pączki z białym serem
Pączki według przepisu Pani Ani to pyszna alternatywa dla klasycznych pączków. Zobacz ten prosty, szybki przepis i koniecznie wypróbuj!
Składniki:
• 500 g półtłustego twarogu,
• 4 jajka,
• 250 g mąki pszennej,
• 80-100 g śmietany 18%,
• 5 kopiatych łyżek cukru,
• opakowanie cukru wanilinowego,
• płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
• łyżka spirytusu,
• szczypta soli.
Sposób przygotowania:
1. Poszukaj słodkiego sera białego, który sprawi, że pączki będą rozpływały się w ustach
2. Ser biały przekręć w maszynce, dodaj do niego cukier, jajka i wanilię. Mąkę z solą i sodą oczyszczoną przesiej do miski.
3. Dodaj przesianą mąkę, sodę i alkohol.
4. Wyrabiaj elastyczne ciasto na pączki. Po wyrobieniu odstaw na kilka chwil.
5. Gotowe ciasto na pączki serowe powinno być gęste i klejące.
6. Po kolei odrywaj partie ciasta i formuj kulki (sprawdza się sposób ze zwilżonymi lub natłuszczonymi dłońmi), a następnie od razu wrzucaj je na mocno rozgrzany olej.
7. Smaż kilka minut na rozgrzanym, głębokim tłuszczu do uzyskania brązowawego koloru
8. Odsącz pączki na ręczniku papierowym, a na koniec udekoruj cukrem pudrem.
Smacznego!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|