KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
24 stycznia 2018

Naturalny lek na pasożyty jelitowe - czosnkowe kuracje

Często nie zdajemy sobie sprawy, że za liczne „złe samopoczucia” zarówno dzieci, jak i dorosłych mogą być odpowiedzialne pasożyty jelitowe, które są obecne w organizmie. Jak zatem działać profilaktycznie? Z powodzeniem warto zastosować naturalny lek na pasożyty, czyli czosnek pod każdą postacią. Zaprezentowane poniżej czosnkowe kuracje można stosować profilaktycznie, ale również z powodzeniem w przypadku zdiagnozowanych w organizmie pasożytów. Oto 4 sposoby na czosnek w walce z pasożytami jelitowymi. 

    1. Miodek czosnkowy

Z dawien dawna za jeden z najcenniejszych domowych, naturalnych leków przeciw pasożytom jelitowym uznawano czosnek. Jadanie tego wonnego warzywa było i jest nadal skutecznym zabiegiem profilaktycznym. Dzieciom najlepiej podawać czosnek w formie past twarogowych, z masłem smarując kanapki. Można również przygotować miodek czosnkowy. Pokrojony drobno czosnek wymieszać z płynnym miodem i dodawać go np. do herbaty lub smarować bezpośrednio na chleb.
Jako ciekawostkę można dodać, że niektórzy naturaliści polecają nawet smarownie dzieciom stóp pokrojonym czosnkiem. W tym zabiegu chodzi o to, by część substancji z czosnku poprzez skórę trafiła do krwiobiegu. 

    2. Wodne napoje z czosnku

Pomocne w kuracjach przeciw pasożytom są wodne wyciągi czosnkowe. Około 15 ząbków czosnku, najlepiej odmian zimowych i z upraw ekologicznych, zetrzeć, zmiażdżyć na miazgę. Zalać pół litrem przegotowanej wody i sokiem z dwóch cytryn. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić w słoiku na pewien czas do lodówki. Pić po łyżeczce 1-2 razy dziennie na godzinę przed posiłkiem. 

    3. Amerykański ocet czosnkowy

W amerykańskiej medycynie domowej polecano w kuracji na pasożyty ocet czosnkowy. Oto przepis: 4 główki czosnku dokładnie zmiażdżyć, zalać pół litra octu jabłkowego, dodać łyżeczkę miodu. Wymieszać. Odstawić w słoju na dwa tygodnie. Odcedzić. Starszym dzieciom w trakcie kuracji można podać maksymalnie 3 łyżeczki do herbaty dziennie.

    4. Czosnek z kiszonym sokiem z kapusty

Podobny preparat można przygotować na bazie soku kiszonego z kapusty lub z ogórków kiszonych. Można też jadać kiszony czosnek. Kisi się go podobnie jak ogórki.

 

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • WDR
  • ODR Bratoszewice
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • KOWR