KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Kiszona kapusta i jej sok - idealny zastrzyk witamin

Opublikowano 24.02.2023 r.
przez Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Przedwiośnie i wiosna to bardzo ubogi czas w świeże produkty. By zachować zdrowie i witalność warto sięgnąć po kiszonki, zwłaszcza po kiszoną kapustę i kiszony sok z kapusty.

kiszona kapusta

Pospolita kapusta kiszona najzdrowszym warzywem

"Kapusta kwaśna należy bez zaprzeczenia do najzdrowszych pokarmów. Było dawniej powszechnym przysłowiem: kto jada pilnie kapustę, ten najdłużej żyć będzie. Z kapustą łączy się zupa i daje miazgę, którą soki żołądkowe mogą przerobić bardzo dobrze na potrzeby organizmu. Do tej mieszaniny przychodziła potrawa główna, a zakończenie stanowiła potrawa najposilniejsza tj. mleko". Tak pisał przed stu laty sławny naturalista ksiądz Sebastian Kneipp, zachwalając ludowy sposób odżywiania na obszarze Szwabii, gdzie "najpierwszą potrawą była kapusta kwaśna".

Kapusta kiszona obowiązkowy element spiżarni

Jeżeli zaś przyjrzeć się polskim ludowym tradycjom kulinarnym, to również nie ulega wątpliwości, w codziennym jadłospisie kapusta i potrawy z kapusty, m.in. różne odmiany kapuśniaków nazywane "kapuścionkami", "kwasami", "kwasami z beczki", pojawiały się bardzo często. Prawdziwym zaś obrzędem było onegdaj kiszenie kapusty, której co najmniej jedna beczka zawsze znajdowała się w domowej spiżarni lub piwnicy. 
Żywieniowcy twierdzą, że upodobanie ludu do kapusty kiszonej chroniło go przed różnymi niedoborami witamin, głównie C. Dzisiaj bowiem wiemy, że w 100 g kapusty świeżej jest tyle witaminy C co w cytrynie (ale przecież kapusty zjada się znacznie więcej), prawie komplet witamin z grupy B (tych, które mają m.in. duży wpływ na działanie naszego układu nerwowego), także witaminy E, K, P. Sporo cennych soli mineralnych.

Sok z kwaszonej kapusty na robaczyce i wzmocnienie

W medycynie ludowej szczególnie ceniono świeży sok z kwaszonej kapusty. Pijano go dla wzmocnienia. Uznawano go również za skuteczny, niegroźny środek leczący robaczyce. Szczególnie go więc często podawano dzieciom. Nawet małe dawki, pite regularnie pomagają i dodatkowo są naturalnymi probiotykami.

Na świerzb i ukąszenia owadów

Sokiem z kiszonej kapusty kurowano również chorych na grzybicę, cierpiących na dolegliwości żołądkowe, smarowano miejsca dotknięte świerzbem, po ukąszeniach owadów. Warto o tym pamiętać zwłaszcza latem.

 

 
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO