KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Trucizny w żywności

Opublikowano 26.02.2023 r.
O zdrowym odżywianiu, dietach, witaminach i związkach mineralnych wiemy bardzo dużo. Tym razem kilka słów o tym, na które pokarmy należy zwracać uwagę, aby się nie zatruć. Do serca powinniśmy wziąć szczególnie słowa ojca medycyny – Paracelsusa: Wszystko jest trucizną i nic nią nie jest, tylko dawka decyduje o tym.

zielone pomidory

Solanina w ziemniakach i tomatyna w pomidorach

Zielone pomidory

Owoce pomidorów źle wpływają na nasze zdrowie wtedy, gdy są jeszcze niedojrzałe. Te, które mają barwę zieloną, zawierają bowiem alkaloid – tomatynę. Należy unikać ich spożywania, bo mogą wystąpić mdłości, kolka, biegunka lub wymioty.

Zielone lub kiełkujące ziemniaki

Jedzenie surowych ziemniaków może powodować problemy trawienne, w tym gazy i wzdęcia, a także senność i reakcje skórne. Odpowiedzialne za to są substancje zawarte w nieprzetworzonych warzywach, które spożywane w dużych ilościach mogą być toksyczne. Szczególnie niebezpieczna jest solanina, która występuje głównie w niedojrzałych, zielonych i kiełkujących bulwach. Zatrucie tym związkiem może skończyć się nawet śpiączką.

Czy wiesz, że pestki moreli posiadają amigdalinę?

Amigdalina (nazywana również witaminą B 17) często spotykana jest w postaci suplementu, jednak i w tym przypadku należy kierować się zdrowym rozsądkiem! Może ona posiadać właściwości prozdrowotne, ale... tylko spożywana w odpowiednich ilościach, w nadmiarze może być bardzo szkodliwa.

Produktem rozkładu tej substancji w organizmie jest toksyczny cyjanowodór. Amigdalina jest obecna również w migdałach, nasionach pigwy pospolitej oraz w pestkach wiśni, śliwki czy brzoskwini. Kilka ziaren czy migdałów z pewnością nikomu nie zaszkodzi, ale większe dawki mogą skutkować bólami głowy, biegunką czy wymiotami.

Surowe produkty pochodzenia zwierzęcego

Surowe jajka, ryby i mięso to potrawy, które goszczą na stołach w różnych zakątkach świata. Jednak spożywanie tych produktów, bez poddania ich wcześniej obróbce cieplnej, może być groźne w skutkach dla naszego zdrowia. Do najczęstszych efektów ubocznych ich jedzenia należą zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie oraz zakażenia pasożytami.

Surowa wieprzowina

Wieprzowiny nie należy jeść ani surowej, ani niedogotowanej, ponieważ świnie są często pośrednim żywicielem pasożytów, które giną dopiero w procesie obróbki termicznej. Eksperci zalecają gotowanie wieprzowiny do momentu, aż jej temperatura wewnętrzna osiągnie 63 stopnie Celsjusza dla kotletów, steków i polędwiczek oraz 71 stopni Celsjusza dla mięsa mielonego i podrobów.

Surowe jaja

Jedzenie surowych jajek naraża nas na zakażenie Salmonellą, bakterią, która bytuje na powierzchni skorupek jaj. Patogeny te mogą przenikać także do wewnątrz jajka. Jedynym skutecznym środkiem pomagającym chronić przed zatruciem pokarmowym jest w tym przypadku obróbka termiczna. Według ekspertów, ze względu na podobne wartości odżywcze jaj surowych i ugotowanych na miękko lub półmiękko, lepiej spożywać te poddane działaniu wysokiej temperatury.

Czarny bez

Kolejnym produktem, który należy spożywać z rozwagą, jest czarny bez. Jego owoce należy poddać termicznej obróbce, by móc bezpiecznie stosować je w codziennej diecie. Konieczność suszenia lub gotowania wiąże się z obecnością toksycznych związków w świeżych owocach. Mogą one poważnie podrażnić przewód pokarmowy, co prowadzi do biegunek i bólów brzucha.

Kąkol – chwast zbóż

Jego nasiona mogą znaleźć się w niedostatecznie oczyszczonych ziarnach zbóż, a następnie w mące i pieczywie. Lekkie zatrucie prowadzi do zaburzeń żołądkowo-jelitowych, ciężkie – nawet do śmierci. Zatrucie jest niebezpieczne dla człowieka i zwierząt hodowlanych.

Nawet zwykła woda, niezbędna przecież do życia, może cię zabić. Jeśli wypijesz jej zbyt dużo, a wystarczy przekroczyć 6 litrów w krótkim czasie, doznasz zaburzeń mowy, dreszczy i wymiotów, a toksyczna dawka doprowadzi do śmierci. Za te objawy odpowiada krytyczny niedobór związków mineralnych w organizmie.

 
Agata Pęciak
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO