KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Drożeje żywiec wieprzowy

Opublikowano 26.02.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Ceny żywca wieprzowego w połowie lutego były o nawet 90% wyższe niż przed rokiem. Dobre informacje dla producentów wieprzowiny przekazał Zintegrowany Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej.

Jak się dowiadujemy, w dniach  6–12.02.2023 r. dostawcy za trzodę chlewną uzyskiwali przeciętnie 7,92 zł/kg, o 7% więcej niż tydzień i miesiąc wcześniej oraz o 90% więcej niż przed rokiem.


W ślad za wzrostem cen w skupie podrożało mięso wieprzowe. Zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe przeciętnie po 11,12 zł/kg, o 6% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% drożej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego asortymentu była o 77% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2022 r. 


Tak dużej różnicy w porównaniu do cen sprzed roku nie ma w przypadku żywca wołowego.


W drugim tygodniu lutego, krajowi dostawcy za bydło rzeźne otrzymywali przeciętnie 10,79 zł/kg o 1% więcej niż tydzień wcześniej. Żywiec ten był nieco (o 0,4%) droższy niż przed miesiącem oraz o 12% droższy niż przed rokiem.


W tym samym okresie przeciętna cena skupu kurcząt brojlerów, tak jak przed miesiącem, wyniosła 5,67 zł/kg i była o 1 gr/kg wyższa niż tydzień wcześniej. Za indyki dostawcom płacono przeciętnie 8,96 zł/kg, o 0,6% mniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% mniej niż przed miesiącem. Kaczki brojlery skupowano po 7,72 zł/kg, o 4 gr/kg drożej niż tydzień i miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena skupu kurcząt brojlerów była wyższa o 24%, indyków – o 35%, a kaczek brojlerów – o 22,5%.


Jak więc widać, największe wzrosty cen są na rynku wieprzowiny. Czy jest to powód do radości?


- Następstwem redukcji pogłowia świń w większości krajów unijnych jest mała podaż żywca. Stanowi ona główny powód rosnących cen skupu świń w krajach Unii Europejskiej. W ostatnim tygodniu wzrosty cenowe wyniosły od 4 do 15 eurocentów za kilogram (wbc) - komentuje Aleksander Dargieiwcz, prezes Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej POLPIG. - W krajach unijnych ubojnie mają duże trudności z zaspokojeniem potrzeb surowcowych. Przy skokowo rosnących cenach producenci świń przestawiają dostawy na okres późniejszy celu uzyskania wyższej zapłaty za żywiec. W ostatni piątek mała giełda niemiecka potwierdziła wzrostowy trend cen skupu.


Zdaniem prezesa POLPIG-u, ceny świeżej wieprzowiny na rynku europejskim szybko rosną. Trudno jednak dostrzec podobną tendencję na rynkach światowych dla wieprzowiny mrożonej.


- Na rynku krajowym, pomimo rekordowo wysokich cen skupu, popyt na świnie rzeźne pozostaje na wysokim poziomie. W ubiegłym tygodniu niektóre zakłady ubojowe płaciły za tuczniki w kl. E blisko 11 zł/kg - dodaje prezes Dargiewicz.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj