KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
24 stycznia 2018

Domowe sposoby na mole spożywcze

Mole spożywcze to niechciane owady, które często dosłownie „opanowują” nasze kuchnie. Najwięcej występuje ich się w miejscach, gdzie przechowujemy żywność. Niestety, bardzo trudno walczy się z tymi szkodnikami. Istnieje jednak kilka domowych sposobów na pozbycie się moli, które są bardziej skuteczne niż chemiczne preparaty.

Mole spożywcze a mole ubraniowe

Mole spożywcze to małe owady ze skrzydłami pokrytymi plamkami, maja długość około 8 mm. Pozostawiają po sobie lepkie pajęczyny, które możemy zauważyć na produktach spożywczych. Samica składa średnio od 60 do 300 jaj, z których wylęgają się larwy. Jedzą dosłownie wszystko, co znajdą w kuchennych szafkach. 

Mól ubraniowy ma żółta barwę i jest mniejszy od mola spożywczego. Jak sama nazwa wskazuje, jego ulubione miejsce to szafy z ubraniami - chętnie wybiera futra, pierze i wełnę. 

Domowe sposoby na mole spożywcze

Na początek należy wyjąć wszystko z szafek i usunąć zakażone produkty spożywcze. Mole lubią zagnieżdżać się w mące, kaszy czy ryżu. Larwy moli potrafią nawet przegryźć folię opakowań i przedostać się do środka. Na żywności pozostawiają charakterystyczne, lepkie nici. 

Następnie przemywamy wszystko roztworem wody z octem w proporcji 1:1. Inny dobry sposób to wstawienie do szafki naczynia z gorącym parującym octem. Zamykamy szafkę i czekamy aż ocet przestygnie. 

Pułapka na mole z octem jabłkowym

Zapach octu jabłkowego przyciąga mole. Można zatem wlać ocet do miseczki – zwabione zapachem owady utoną w nim.  Podobne działanie ma wytrawne wino.

Moc cytrusów w walce z molami

Zapach cytrusów odstrasza mole, dlatego polecamy np. w pokrojoną na plasterki pomarańczę wbić goździki i zasuszyć na grzejniku. Następnie owoce-odstraszacze wkładamy do szafek. 

Kuchenne przyprawy

Warto wykorzystać też kuchenne przyprawy, których zapachu nie lubią mole - ziele angielskiego, liść laurowy. Wystarczy rozsypać je na półkach.

Jak zapobiegać molom? 

Po otwarciu żywności najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamykanych słoikach. Bardzo ważna kwestia to utrzymywanie czystości w kuchni, nie pozostawiajmy resztek jedzenia, nawet codziennie wyrzucajmy śmieci. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione